Foto: Josefin Casteryd/Ikon

Insamlingsprojekt vid våra dopgudtjänster

Under juli-september 2024 lägger vi vårt fokus på projekt som ger stöd till mentormammor i Afrika.

Dopet berättar för oss att alla döpta hör samman

När ditt barn döps blir det ett av alla världens barn. I vår del av världen har de flesta barn det bra, i andra delar sämre. I samband med våra dopgudstjänster finns det möjlighet att dela med sig till de barn som har de sämre än vad vi har det. Varje kvartal under året har vi ett nytt insamlingsprojekt där speciellt barnen står i centrum.

Här kan du läsa mer om de olika projekten inom Act Svenska kyrkan som vi tillsammans med dig vill stödja (öppnas i pdf).

Läs mer om Act Svenska kyrkan här.

Livsviktig barnhälsovård och mödravård

Act Svenska kyrkan stödjer mentormammor som söker upp barnfamiljer i utsatta områden för att utbilda i frågor om hygien, nutrition, vaccination, familjeplanering och rätten till sin egen kropp. 


Mentormammorna ger kunskap, hälsovård och självkänsla och följer barnen upp till fem års ålder. Målet är att barnen ska överleva och växa upp friska och trygga.

Mentormammorna är mammor som själva lever i fattiga områden och får utbildning i att utföra hälsovård och samtalsstöd. I Etiopien, Sydafrika, Eswatini och Egypten besöker äldre, erfarna mentormammor familjer som lever i utsatthet. 

Läs mer på www.svenskakyrkan.se/act/p144

Det här, bland annat, går din gåva till:

  • Utbildning av mentormammor t.ex. barnmorskor, hälsovårdsarbetare, socialarbetare.

  • Hantverksundervisning, förskolor och hälsokliniker för unga mammor i Sydafrika.

  • Barn- och kvinnohälsovård.

Swishnummer: 123 395 2108

Insamlingsperiod juli-september 2024 / P144

Ung kvinna håller i ett litet barn som blir undersökt.

Livsviktiga hembesök av mentormammor

Var femte sekund dör ett barn som inte hunnit fylla fem år. Act Svenska kyrkan stödjer mentormammor som söker upp barnfamiljer i utsatta områden för att utbilda i frågor om hygien, nutrition, vaccination, familjeplanering och rätten till sin egen kropp.