Lyssna

Rapport från Polenresan 18 maj 2023

På Kristi Himmelsfärdsdagen var det så dags för en grupp om fjorton församlingsbor att, på egen bekostnad, resa till Gdansk. (Klicka på bilden för att läsa mer om resan samt se bilder)

I samband med församlingens ungdomsresa till förintelselägret Auschwitz i Polen för ett år sedan, framkom intresse hos flera vuxna att göra en liknande resa. På Kristi Himmelsfärdsdagen var det så dags för en grupp om fjorton församlingsbor att, på egen bekostnad, resa. Tåg och färja tog oss till Gdansk, som blev basen för de närmaste dagarna. En vacker hansestad vid östersjökusten med rik historia – både äldre och inte minst sentida – och många sevärdheter. Under resan besöktes förintelselägret i Stutthoff.

Det var här i Gdansk, nära hamn och varv, som Tyskland anföll Polen 1 september 1939. Detta blev inledningen till andra världskriget. Strider pågick då vid landtungan Westerplatte i sju dygn. Redan 2 september öppnade koncentrationslägret Stutthoff, sex mil öster om Gdansk. Detta var första koncentrationslägret i Polen, vilket sen följdes av många fler innan krigsslutet i maj 1945. Ett besök där var huvudmål för vår resa. En kunnig guide visade runt i och bland byggnader och lämningar i det som idag utgör Stutthoffs museiområde, och är en del av det ursprungliga området. Guiden berättade om förhållanden, om experiment, arbete och förintelse innanför lägrets stängsel. Av 110 000 fångar från flera olika länder dog 65 000. Ett gripande besök som leder till eftertanke

Minnesmonumentet för kamp och frihet i Stutthoff - Om människor håller tyst - gråter stenarna

Foto: Kristina Björklund

Senare samma dag följde alla med till St Bridget church – Birgittakyrkan – i gamla stan. Det var som en lisa för själen att sitta där en stund, lyssna på musik och samtidigt vila ögonen på den fantastiskt vackra altartavlan med formationer i bärnsten. En överraskning blev det för oss när vi plötsligt blev ”koksfôlk” på en katolsk vigsel. Kyrkan blev klosterkyrka på 1390-talet när nunnor från Vadstena grundade ett kloster här. Numera är den församlingskyrka. 

Längs polska kusten har bärnsten plockats och handlats med i tusentals år och så görs ännu. Givetvis fick sen även det nya bärnstensmuseét i närheten bjursbesök. Ett och annat bärnstenssmycke inköptes i några av stadens alla bärnstensbutiker. 

St Brigida Church - kyrkan med altartavla av bärnsten. Vigsel, brudparet sitter i stolarna vid altaret

Foto: Kristina Björklund

Söndagens gudstjänst följde vi i den stora Mariakyrkan. Vår musiker Michal Wodrowski kunde förstås följa denna familjegudstjänst på polska, vi andra kunde njuta av att lyssna samt betrakta det fantastiskt vackra kyrkfönstret i koret. Kyrkan, som sägs vara världens största tegelkyrka och dominerar hjärtat av gamla stan, började byggas på 1340-talet. Några i gruppen gick även de 409 stegen upp i det 78 m höga tornet, och tillbaka.

Mariakyrkans altare och kyrkfönster i koret

Foto: Kristina Björklund

Stärkta av gudstjänsten var vi redo att besöka det stora och moderna Second World War museum, öppnat 2016. I arton sektioner presenteras på ett pedagogiskt väl upplagt sätt bakgrund till och förlopp av andra världskriget samt vad som hände därefter fram till kalla kriget. Foton, filmer, föremål av olika slag, miljöer och mycket mer förklarade och åskådliggjorde. Även detta var ett besök som berörde. Några tog sen en båttur ut till Westerplatte och promenerade längs sandstranden för att smälta intrycken. 

Second World War museum Gdansk

Foto: Kristina Björklund

Second Worldwar museum. Denna gata är uppbyggd i början som en hel och fin gata, i slutet av rundvandringen är den uppbyggd igen men nu som en bombad gata

Foto: Kristina Björklund

Sista dagen i Gdansk gjordes besök i European Solidarity Centre, öppnat 2014. Utanför finns ett minnesmonument (från 1980) över de varvsarbetare som dödades i upproret 1970 vilket blev början till frihetskampen mot den kommunistiska regimen som styrt landet sedan krigsslutet. I muséet åskådliggjordes denna kamp och den för bättre levnadsvillkor som ägde rum i Polen under 1970–1980-talen. Varvsarbetarna vid dåvarande Leninvarvet i Gdansk, med bl a Lech Walesa i spetsen, var drivande. 1980 grundade de den fria fackföreningsrörelsen Solidaritet. Den kommunistiska regimen föll 1989. Det dröjde sen inte länge förrän motsvarande regimer i övriga öststater föll och länderna gjorde sig fria också från Sovjetunionens grepp ett efter ett. Åt 1991 upplöstes ju även Sovjetunionen. Även detta museibesök blev en påtaglig påminnelse om dagsaktuella skeenden.

European Solidarity museum - första rummet med karta över dåvarande Leningvarvet samt ingång till arbetsplats. Arbetares hjälmar i taket

Foto: Kristina Bjröklund

Minnesmonument till de polska soldater som höll stånd i sju dygn mot tyskarna vid Westerplatte september 1939

Foto: Kristina Björklund

Gdansk inbjuder till att flanera bland gränderna, på gågatan Dlugi Targ och på kajerna längs Motlawafloden. Innan det var dags att gå ombord på färjan till Sverige hanns även detta med. På tisdagskvällen var vi hemma i Bjursås och Sågmyra igen.

/Kristina Björklund

Vid Dlugi Targ, gågatan gamla stan

Foto: Kristina Björklund

Kajerna längs Motlawafloden, mitt i Gdansk

Foto: Kristina Björklund

Polenresan 2023

Foto: Malin Rosén