Lyssna

Aktuellt från våra kyrkogårdar

Här finns information om arbetet och förändringar på våra kyrkogårdar.

Ljusbärare vid skogsminneslunden på Sövde kyrkogård

Kyrkvaktmästare Patrik Elnertz har tillverkat en ljusbärare i massiv ek för gravljus till skogsminneslunden på Sövde kyrkogård. Han har även gjort bänken som finns där. Både ljusbärare och bänk är gjorda så att de ska smälta in i skogsmiljön.

Foto: Eva Katsler

Gravrättsinnehavare sökes

Blentarps församling söker gravrättsinnehavare till följande gravplatser, där vi anger kyrkogård, kvarter, nummer och senast gravsatt person.

Vi är mycket tacksamma om du vill kontaka pastorsexpeditionen eller kyrkvaktmästare om du känner till något om dessa gravplatser.

Blentarps kyrkogård
III 257a Augusta Larsson 1991

Everlövs kyrkogård
F 190 Magnus Jönsson 1988

Sövde kyrkogård
V 68 Nils Jönsson 1913

Foto: Birgit Hansson

Sommarängen - ett paradis för vilda pollinatörer

”En äng är inte bara en fröjd för ögat, den kräver faktiskt mindre skötsel när den är etablerad än en gräsmatta, och inga grannar kan klaga på en oklippt gräsmatta om du inte hinner med.”

Så står det i skriften: ”Receptsamling för biologisk mångfald i parker och trädgårdar”. Den är framtagen av Länsstyrelserna i samarbete med Åtgärdsprogram för hotade arter och Europeiska jordbruksfonden.

På Sövde kyrkogård fortsätter arbetet med att anlägga en äng. Vi vill med detta arbete både göra det vackert och gynna vilda pollinatörer. Detta är viktigt för den biologiska mångfalden som i sin tur har betydelse för vår livsmedelsförsörjning.

Särskilt viktiga växter i ängen för att gynna pollinatörer är vädd, klint, fibblor, blåklockor och ärtväxter.

Vilda bin behöver mat, någonstans att bo och så lite vatten. I den lilla skriften: ”Gynna vilda pollinatörer. Åtgärder i kyrkogårdsmiljöer”, som Länsstyrelsen Skåne givit ut, står det: ”Där det finns blommande örter, träd och buskar finns det även föda åt pollinatörer.” Boplatser kan vildbin finna i öppen jord, i nerfallna träd och grenar samt i steniga kulturmiljöer som ligger soligt och varmt. I lugna vattendrag kan de släcka sin törst.

Sommaräng

Foto: Eva Katsler

Biologisk mångfald

I slutet av sommaren 2022 hade vi besök ute på Sövde kyrkogård av Colette Coumans, som via ett uppdrag av länsstyrelsen informerade om biologisk mångfald på kyrkogården.

Hon berättade att de flesta pollinatörer livnär sig på nektar och pollen. Därför är det viktigt att det finns tillgång till det den tid de är ute och flyger.

Sälg, klöver, fruktträd och bärbuskar ger rikligt med både pollen och nektar. Lind ger rikligt med nektar men bara måttligt med pollen. Med björk är det tvärt om, rikligt med pollen och ingen nektar.

Vissa humlor är ute redan i mars och då kan det vara svårt för dem att finna mat. Sälg anses vara en av de viktigaste växterna för pollinatörer tidigt på våren. Sälg kan till och med vara avgörande för deras överlevnad. För vilda bin är sälg extra viktig eftersom den blommar tidigt. Andra växter som blommar tidigt är maskros, vårlök, krokus och blåstjärna.

Krokus och blåstjärna är exempel på blommor som blommar tidigt. Det gynnar humlor och bin som är ute och flyger tidigt på våren.

Skogsminneslund

Som alla minneslundar är denna skogsminneslund en anonym gravplats. Det som skiljer från många andra minneslundar är att här strös askan i skogsvegetationen. Skogsminneslunden ligger uppe vid gravkullen på Sövde kyrkogård.

Önskemål om att få strö aska i naturen kommer ibland. Enskilda kan då ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen. Nu har vi fått tillstånd att strö aska i skogsvegetationen på detta ställe och kan därmed erbjuda ytterligare en gravform.

På samtliga våra kyrkogårdar erbjuder vi sedan tidigare urn- och kistgravar, askgravplatser och minneslundar.

Skogsminneslund på Sövde kyrkogård

Foto: Ingela Jönsson

Personalbyggnad Everlövs kyrkogård

Under hösten 2022 har gaveln på personalbyggnaden vid Everlövs kyrkogård genomgått en ommurning.

Personalbyggnad Everlövs kyrkogård

Foto: Mikael Svensson

Vägvisare Sövde kyrkogård

En del personer som inte kommer från trakten har svårt att hitta till Sövde kyrkogård. Därför har det nu kommit upp en vägvisare som ska underlätta.

Vägvisare till Sövde kyrkogård

Foto: Ingela Jönsson

Renovering av kyrkogårdsmur Blentarp

Länsstyrelsen har givit oss tillstånd att renovera kyrkogårdsmuren i Blentarp. Arbetet görs under senhösten 2022.

Kyrkogårdsmuren i Blentarp

Foto: Patrik Elnertz

Nya ställ för vaser på minneslunden i blentarp

För att underlätta att sätta blommor i vas på minneslunden på Blentarps kyrkogård har vi satt dit nya ställ för vaser.

Nya ställ för vaser minneslunden Blentarps kyrkogård

Foto: Patrik Elnertz

Ny askgravplats på Sövde kyrkogård

Nya gravformer tillkommer och utvecklas efter behov för att kyrkogårdar ska vara levande.

En ny askgravplats på Sövde kyrkogård med plats för sex urnor anlades våren 2021. De askgravplatser vi har sedan tidigare på våra kyrkogårdar har plats för två urnor. Smyckning kan göras på varje enskild askgravplats med lösa blommor i vas och ljuslykta.

Ny askgravplats med plats för sex urnor Sövde kyrkogård

Foto: Therése Martinsson

Miljöstation vid Everlövs kyrkogård

Miljöstationen vid Everlövs kyrkogård är nyanlagd med två containrar nedsänkta i mark där den tidigare avfallsanläggningen var. En container är för växtmaterial och en för enbart brännbart avfall. Skyddsräcke av järn kommer att monteras,

Miljöstation vid Everlövs kyrkogård

Foto: Mikael Svensson

Om snön kommer låter vi snötäcket ligga orört

Vi skottar endast huvudgångarna på Blentarps kyrkogård och Everlövs gamla kyrkogård. På Sövde kyrkogård skottar vi fram till minneslunden.

Vinter vid Everlövs kyrkogård

Foto: Mikael Svensson

Smyckning på minneslundarna

På våra minneslundar finns gemensam smyckningsplats för snittblommor och ljusbärare för gravljus.

Ljusbärarna är inte gjorda för andra sorters ljus än gravljus och rymmer endast ett begränsat antal ljus. Det finns inte plats för att lägga kransar eller andra smyckningar än snittblommor på våra minneslundar.

 

Tänk på att även ljus behöver avstånd från varandra!

Biologisk mångfald

Sedan flera år tillbaka är arbetet med biologisk mångfald igång, också när det gäller begravningsplatser och kyrkogårdar. Förra året gav till exempel Länsstyrelserna ut en liten skrift: ”Receptsamling för biologisk mångfald i trädgårdar och parker”. Den är lätt att låta sig inspireras av och arbeta efter. Det är ett gott verktyg i vårt eget fortsatta arbete för en god miljö och livskvalitet.

Fladdermöss

I mars släckte vi fasadbelysningen på Blentarps kyrka. Därmed har vi släckt på alla våra kyrkogårdar för att vara med i arbetet att rädda fladdermöss, som undviker ljusa miljöer. Fasadbelysning utgör en störning som är förbjuden enligt artskyddsförordningen.

Askgravplatsen på Everlövs kyrkogård är utökad

På Everlövs kyrkogård har vi utökat askgravplatsen. Fler gravplatser har anlagts med en sten för varje grav och marktäckaren gullgröna är planterad mellan stenarna.

Utökad askgravplats Everlövs kyrkogård.

Foto: Mikael Svensson

Träd på Blentarps kyrkogård

Trädkransar runt kyrkogårdar ska bevaras och står under Länsstyrelsens tillsyn. Därför har vi planterat nya träd i norra kanten på Blentarps kyrkogård. De nya träden ska hinna växa till sig tills de gamla inte längre kan stå kvar av ålders- och säkerhetsskäl.

Belysning Sövde kyrkogård

För att förbättra tillgängligheten på Sövde kyrkogård har vi installerat ny belysning där.

En lyktstolpe har placerats vid parkeringsplatsen för att ge allmänbelysning. Lägre armaturer, sk pollare, med ledljus har placerats längs mittgången och upp till den lilla parkeringsplatsen.

Ny belysning på Sövde kyrkogård

Foto: Jörgen Nilsson

Gravskötselavtal

Gravskötselavtal eller enbart avtal för trimning av gräskanter kan tecknas hos oss. Priserna beräknas utifrån storlek på grav och gravrabatt. Ett gravskötselavtal kan kompletteras med ett blomstersmyckningsavtal. Det omfattar påsklilja till påsk, pelargon till försommaren, vit ljung till allhelgonahelgen samt mosskrans och granris till första advent.

Vill du teckna avtal? Gör det senast i mars!
Kontakta pastorsexpeditionen för information och för att teckna avtal.

Inbrott Blentarps kyrkogård

Ekonomi- och personalbyggnad på Blentarps kyrkogård har upprepade gånger utsatts för inbrott och skadegörelse.

I oktober hade vi inbrott i personalbyggnaden. Vandaliseringen var omfattande inne i vaktmästarens lokal och det var kraftiga brytmärken på ytterdörren. Vid samma tillfälle skedde inbrott på båda skolorna i byn och på ena skolan anlades en brand. Även tidigare har det vid upprepade tillfällen skett skadegörelse på Blentarps kyrkogård.

Kyrkogårdsmuren runt Sövde kyrka

Klas Andersson på Bollerups Mini-Maskin AB höll föredrag den 2 juni i Sövde kyrka. Då berättade han om arbetet med att bygga upp muren i Sövde och om hållbarhet och underhåll av olika typer av murar. Hans företag har utfört ett gediget hantverksarbete med att återställa muren som raserades i samband med olyckan i april förra året.

I föredraget gav Klas Andersson en lektion om kallmuren som konstruktion och dess stora hållbarhet. Han berättade även om andra typer av murar.

En kallmur är byggd endast i natursten. Det betyder att inget murbruk används i murbruket. Kärnan i en kallmur är uppbyggd så att fukt och vatten inte stannar i muren. Den är byggd av oregelbundna naturstenar eller huggna block och med mindre stenar inkilade i mellanrummen. Detta gör det möjligt för stenarna att röra sig och att vatten rinner ut ur muren.

Det är också viktigt att marken där muren står kan bära hela muren och att den är väldränerad. Vattenavrinningen måste vara god.

Detta gör att en kallmur har mycket hög hållbarhet och lång livslängd. Fukt och vatten som kommer med väder och vind stannar inte kvar i en sådan mur, utan det rinner alltid ut ur muren.

En skalmur har en kärna av sten med putsade sidor. En putsad mur kan stänga in vatten som medför stora risker för skador och ras.

Återplantering av buxbom

Vi har börjat att återplantera buxbom på våra kyrkogårdar. Vi använder oss av egenproducerade plantor eller specialbeställda för att inte få in växter med sjukdomar. Plantering har hittills skett på Blentarps kyrkogård.

Kontroll av säkerhet på Blentarps kyrkogård

Under våren 2020 kontrollerade vi gravanordningarnas förankring på Blentarps kyrkogård. Gravanordning är gravstenar, staket runt gravar och dylikt. Säkerhetskontrollen sker genom provdragning. Varje gravanordning ska klara ett visst tryck enligt bestämmelserna. Detta görs för att kyrkogårdarna ska vara så säkra som möjligt att besöka och också vara säkra arbetsplatser för den personal som arbetar där.

Mikael Svensson testar förankringen av en gravanordning.

Foto: Anders Svensson

Skyltar på våra kyrkogårdar

Skylten med texten SKÖTSEL sätts på gravar där gravrättsinnehavare har tecknat gravskötselavtal. Det betyder att graven sköts av vår personal.

Den röda pricken betyder att det är tecknat gravskötselavtal med blomstersmyckning. Påsklilja planteras på våren, pelargon i maj, vit ljung till allhelgonahelgen och mosskrans och granris läggs ut till advent.

Står det TRIMNING  på skylten betyder det att det är tecknat gravskötselavtal och att vår personal trimmar gräset runt gravplatsen eller gravsten i gräs.

När vi saknar gravrättsinnehavare till en gravplats eller av annan anledning behöver få kontakt med anhöriga eller närstående till personer som är gravsatta sätter vi ut en skylt med texten: Släktingar eller bekanta till gravsatta - vänligen kontakta kyrkogårdsförvaltningen för upplysningar.

Gravplatser med skylten ÅTERLÄMNAD betyder att graven inte har någon gravrättsinnehavare, eller att tidigare gravrättsinnehavare avsagt sig gravrätten. Gravplatsen är då kyrkogårdsförvaltningens och sköts av vår personal liksom parkanläggningen i sin helhet. Gravplatsen kan komma att ändras och kan komma att återupplåtas till ny gravrättsinnehavare.

Skylten KULTURGRAV sätts ut på kulturgravplatser. Dessa är bedömda i samråd med länsstyrelsen som värdefulla ur estetisk, historisk eller kulturell synvinkel.

Begravningsverksamheten omfattas av ny dataförordning - gdpr

En ny lag för hantering av personuppgifter, dataförordningen - GDPR, gäller från och med 25 maj 2018. Blentarps församling har ansvar att sköta begravningsverksamheten inom församlingens geografiska område. Vi har enligt begravningslagen skyldighet att föra register över gravrättsinnehavare. Vi kan även ha personuppgifter på anhöriga eller närstående till dem som har borgerlig begravning i Kyrkans Hus eller har blivit gravsatt på någon av församlingens kyrkogårdar. Vi för även register över de som tecknar gravskötselavtal.

Fågellivet på kyrkogården

Vi har satt upp fågelholkar på våra kyrkogårdar för att ge fåglarna möjlighet till häckning och övervintring. Att se fåglar flyga och söka föda är för många ett viktigt inslag i miljön och fågelsången på våren är till stor glädje för de flesta.

Sjöutsikt från Sövde kyrkogård

Under vårvintern har röjningsarbete påbörjats runt kyrkogården i Sövde. Det är ett arbete som tar tid och kommer att fortsätta nästa vinter eller vår. Vi kan nu se ut över sjön mellan träd och buskar och på flera ställen längs kyrkogårdens ytterkant.

Patrik, Jörgen och Ingela har under vårvintern arbetat med att röja runt kyrkogården i Sövde och för att öka sjöutsikten.

Foto: Patrik Elnertz

En skrift vi tillhandahåller - Kyrkans begravningplatser förr och nu

Foto: Eva Katsler

Kyrkans begravningsplatser förr och nu
- en liten skrift vi tillhandahåller

Hur har kyrkogårdarna kommit till och varför ser kyrkogårdar ut som de gör? Det är frågor som tas upp i skriften Kyrkans begravningsplatser förr och nu. Den är skriven av Eva Grönwall på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och utkom i september 2017. Där finns en historisk genomgång av medeltidens kyrkogårdar. Utvecklingen på 17- och 1800-talen beskrivs då det kom ideal från kontinenten med nyanlagda begravningsplatser med trädplanteringar och vi fick en striktare arkitektur med kvarter och gravplatser ordnade i rader. Religiösa och moraliska normer nämns samt sociala och juridiska regler, som påverkat våra olika gravskick. Utvecklingen med krematorier tas upp och nya gravplatser för urnor och utströende samt mångkulturella gravskick och nya begravningsplatser tas också upp i skriften. Skriften är på 20 sidor och går att få i våra kyrkor och i Kyrkans Hus eller laddas ner här.

Volymmätningar har gjorts på våra kyrkogårdar

Under sensommaren gjordes volymmätningar av våra vaktmästartjänster. Detta ska göras vart femte år som ett underlag för att kunna fördela personalkostnader till kyrklig verksamhet, serviceverksamhet och begravningsverksamhet. Den kyrkliga verksamheten bekostas av kyrkoavgiften som medlemmar i Svenska kyrkan betalar. Serviceverksamheten bekostas av dem som tecknar gravskötselavtal. Begravningsverksamheten betalas av alla skattebetalare i Sverige. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har riktlinjer för hur lång tid det tar att sköta begravnignsplatser och kyrkogårdar såsom att klippa häckar, klippa gräsytor, skära gräskanter, sköta rabatter, beskära buskar och träd med mera. Huvudgångar som leder till både kyrka och kyrkogård fördelas mellan den kyrkliga verksamheten och begravningsverksamheten. Enligt dessa mätningar ligger vi bra till och har ett gott underlag till att fördela timmarna mellan verksamheterna.

Askgravplatserna i Blentarp och Everlöv

Askgravplatser är ett efterfrågat gravskick. Därför har vi utökat antal gravplatser på askgravplatserna i Blentarp och Everlöv. Vi har i samband med detta också sett över växtmaterial och gjort nyplanteringar. I Blentarp har vi satt nya häckar och i Everlöv har vi ersatt sjösten med gullgröna, samma marktäckare som vi har i Blentarp.

 

Askgravplats Everlövs kyrkogård

Foto: Mikael Svensson

Askgravplats Blentarps kyrkogård

Foto: Patrik Elnertz

Ras i muren på Blentarps kyrkogård

Muren runt Blentarps kyrkogård har börjat rasa så vi uppmanar besökare på kyrkogården iaktta stor försiktighet! 

Det gäller även generellt på kyrkogårdar att gravanordningar, som till exempel gravstenar, kan vara lösa. Kontroller sker regelbundet men det får aldrig ses som en garanti att alla gravanordningar är säkert förankrade. Tjällossningar, stormar och kraftiga regn kan göra att murar och gravanordningar skadas på ett sätt att de kan utgöra fara.

Vi har haft besiktning av muren på kyrkogården i Blentarp av stiftsingenjören och ett företag som arbetar med att bygga murar. Planer finns för restaurering. Tills muren är restaurerad vill vi varna besökare att gå för nära.

 

Djur på kyrkogårdarna - naturens gång

På våren och försommaren innan växtligheten kommer igång i naturen får vi ofta besök av rådjur på Blentarps kyrkogård. De lockas dit av de välsmakande penséerna. Planterar du penséer tidigt så är risken stor att de blir mat till djuren.

Kråkfåglar tar ibland blommor ur vaser för att få dricksvatten. De äter även stearin från gravljus, som då kan ligga spridda över kyrkogårdarna. Vinden gör också sitt. På Sövde kyrkogård har vi dessutom gässen som betar på gräsytorna.

Så är det med naturens gång. Numera ska också kyrkogårdsförvaltningar arbeta med och sträva efter biologisk mångfald.

Gemensam begravningsavgift

Svenska kyrkan har på uppdrag av staten i uppgift att sköta begravningsverksamheten, utom i Stockholm och Tranås där kommunen sedan lång tid skött den. Från och med verksamhetsåret 2017 gäller gemensam begravningsavgift inom Svenska kyrkan. Det innebär att alla personer, utom de som bor i Stockholm och Tranås, ska betala samma begravningsavgift.

Begravningsavgiften går till begravningsverksamheten och kyrkogårdarna i sin helhet. Avgiften används bland annat till upplåtelse av gravplatser samt gravsättning av urnor och kistor, skötsel av gräsytor, klippning av häckar, krattning av gångar, tillhandahållande av miljöstationer och redskapsställ samt bevarande av gravanordningar med kulturhistoriskt värde. För detta arbete har vi Vård- och underhållsplaner för våra kyrkogårdar.

I begravningsverksamheten ingår inte den kyrkliga begravningsgudstjänsten.

 

Vilka växter ska du välja att plantera på kyrkogården?

Det är många aspekter som är bra att ta hänsyn till när du väljer växter till gravplatsen. Förutom att de ska vara lättskötta och fina så ska de helst ogillas av rådjur och sniglar. Här nedan finns en lista på växter som dessa djur ogillar.

Tips på växter som ogillas av rådjur och sniglar

Vård- och underhållsplaner för våra kyrkogårdar


Vård- och underhållsplaner för våra kyrkogårdar i Blentarp, Everlöv och Sövde är färdiga. Dessa är till hjälp i arbetet med begravningsverksamheten, som staten har gett oss ansvar att sköta. Vi gav Landskapsgruppen Öresund AB i uppdrag att göra dem. De har inventerat våra kyrkogårdar vad gäller karaktär, historik, gravvårdar och gravanordningar samt träd och växtmaterial. Utifrån denna dokumentation har de sedan gjort upp skötselplaner för en kommande 10-årsperiod. Färdiga planer har sänts in till Länsstyrelsen för yttrande och därefter har kyrkorådet godkänt dessa.

Vi ser ett stort värde i att nu ha historik och material om nuläge samlat i dessa planer. Det kommer att vara en hjälp för oss i vår planering av arbeten och dessa dokument berättigar oss också att söka kyrkoantikvarisk ersättning för åtgärder för bevarande av kulturhistoriska värden. Kyrkoantikvarisk ersättning är statliga pengar som ges varje stift att fördela.