En bebis i dopklänning. Någon håller i barnets hand.
Lyssna

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer.

Livets första fest

Dopet är ett tillfälle för glädje och fest för att välkomna ditt barn till livet. Då lyfts barnets hela liv fram, både det vi känner till och det vi inte kan veta något om. Guds löfte uttalas i dopet, om att Gud finns för barnet, alla dagar, vad som än händer. 

Alla är välkomna att döpas

Alla är välkomna att döpas. Vid ett barndop hänger ingenting på vem du är som förälder, eller hur din tro ser ut, utan det är ditt barn som står i centrum. Du kan också döpa ditt barn även om du själv inte är medlem i Svenska kyrkan. 

Det enda krav som ställs är att båda vårdnadshavarna – om det finns två – ger sitt medgivande till att barnet döps. Och vid dopet uttrycker du som vårdnadshavare en vilja att barnet döps. 

Enkelt dop eller extra allt – alla dop är storslagna  

En del väljer ett dop med många gäster och en stor fest efteråt. Andra väljer det enkla dopet, eller ett drop-in-dop. Vilket du än väljer är dopet lika storslaget.  

Välj kyrka eller plats

Ditt barn kan döpas i kyrkan, hemma eller på en älskad plats någonstans. Kontakta församlingsexpeditionen, 0921-775 00, eller någon av församlingens präster, och boka tid för dop. Eller använd formuläret här nedanför, så ringer vi upp er. 

Träffa prästen för ett dopsamtal

När dopet är bokat träffas föräldrar och präst för ett enkelt dopsamtal. Då pratar ni om dopet, både om vad det innebär och om praktiska saker. Om ni inte berättade om era önskemål om plats för dopet redan när ni bokade dopet, så prata med prästen om ditt önskemål.  

Fundera och planera

Dopet är alltid en del i en gudstjänst, oavsett om det sker som en del av en mässa i en fullsatt kyrka klockan 11 på söndagen, eller vid ett annat tillfälle, med inbjudna personer på en plats som du är med och väljer. Att det är en gudstjänst innebär att den följer en särskild ordning, med bland annat bibelläsning. 

Men ordningen kan kombineras med personliga önskemål. Under dopsamtalet kan du till exempel föreslå psalmer, annan musik och dikter eller andra texter för prästen, som du önskar ha med.

Övergripande – så går en dopgudstjänst till 

Dopkalas eller inte – du väljer

En del familjer väljer att samla familj, släkt och vänner till ett kalas efter dopet i kyrkan. Andra väljer att inte göra det. Kanske är relationerna inte så enkla, eller så har man inte råd eller lust. Oavsett om du väljer att ha kalas eller inte, så är ett dop alltid ett dop. Om ni tänker ha ett kalas efter dopgudstjänsten kan ni gratis få låna någon av församlingens serveringslokaler.

Dropdräkt

Av tradition döps de flesta spädbarn i vit dopdräkt, men du väljer själv om det passar er, eller om barnet ska ha vanliga kläder. Många dopbarn är ju heller inte spädbarn. Du kan främja både klimatet och ekonomin genom att låna en dopdräkt. På församlingsexpeditionen, Strandplan 25, finns dopdräkter att låna.

Fadder

Fundera också på om ni vill ha en eller flera faddrar till den som ska döpas. Till fadder kan du välja en person som du har förtroende för, kanske en släkting eller en nära vän.  Fadderns uppgift är att finnas där under uppväxten, och kanske längre än så. En fadder kan be för barnet och berätta för det om att Gud finns med i livet, vad som än händer. Den som ska vara fadder ska själv vara döpt, men måste inte vara medlem i Svenska kyrkan.

Läs mer om att välja eller vara fadder

Dopklänningar till utlåning.

Dopklänningar till utlåning.

Foto: Camilla Arvidsson

Jag vill boka eller veta mer om dop

Fyll i formuläret om du vill boka, eller veta mer om dop, så kontaktar vi dig.