Ett timglas som man mäter tid med.
Foto: Linda Mickelsson

Allt har sin tid.

Nyhet Publicerad

Går tiden alltid lika fort? Finns det något som varar för evigt? Läs Julias krönika om tiden.

Jag har inte tid! Kanske du har sagt så någon gång. För ibland känns det som om tiden inte räcker till. Knappt har vi hunnit hälften av vad som står på to-do-listan innan dagen är slut. Vi effektiviserar, multitaskar och går fort för att hinna mer på mindre tid. Livet liknar mest en lång lista som ska bockas av och hinnas med. Tiden är något vi ständigt får jaga efter.

I andra skeden av livet kan tiden istället gå så väldigt sakta. Om vänner eller mening saknas hasar sig tiden fram. Vardagens alla göromål kan vara en kamp i sig själv, kanske till följd av sjukdom eller ålder. Ändlösa dagar makar sig sakta framåt. Sömnlösa nätter när själen inte får ro.

Tider kan också vara märkta av sorg och saknad. Smärtan ligger tung över dygnets alla timmar. En älskad vän som vi fick dela en tid med. En tid som tagit slut. Tiden läker alla sår, sägs det. De sår som trots allt inte läker får vi leva med. Ibland blir också det lättare med tiden.

Så finns det förstås tid som flyger fram, lätta, sorglösa och ljusa dagar. Bevarade som vackra pärlor i minnesbanken. Tid som vi på något vis alltid bär med oss.

Tiden är relativ, lär fysikens lagar. Och visst kan det också kännas så genom en livstid. Trots att vi alla har lika mycket tid varje dag. Hur långa var inte barndomens sommarlov? Men hur snabbt växer inte de egna barnen upp och blir tonåringar, trots att de nyss tog sina första stapplande steg?

I bibeln står det:

Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen: en tid för födelse, en tid för död, en tid att plantera, en tid att rycka upp, en tid att riva ner, en tid att bygga upp, en tid att gråta, en tid att le, en tid att sörja, en tid att dansa. (Predikaren 3:1-4)

Var sak har sin tid. Hur ser din tid ut? Vad behöver få ta tid i ditt liv just nu? Vad skulle du vilja ge mer eller mindre tid till? Det står också i bibeln att Gud är med dig, alla dagar till tidens slut. Det är inte relativt utan konstant. Det löftet får vi alltid får vila i. All tid.

 

Även publicerad i Bodens Gratistidning.

En gammal rostig skylt med texten Tänkplats.

Tänkplats

Ibland skriver vi krönikor och betraktelser. Här kan du läsa några av dem. Välkommen att inspireras och tänka tillsammans med oss.

Två flickor och en präst står framme vid nattvardsbordet.

Veckans gudstjänster och aktiviteter

Information om kommande veckas verksamhet i Svenska kyrkan i Boden.