FN:s nyckelkonferens för biologisk mångfald, COP15, gick av stapeln i mitten av december 2022 i Montreal, Kanada. Där satte man upp nya mål som eftersträvar att stoppa den alarmerande förstörelsen av naturmiljöer viktiga för arters överlevnad som är ett resultat av mänsklig aktivitet. Ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald antogs. Detta kommer i sin tur att vägleda åtgärder över hela världen fram till 2030, för att bevara och skydda våra naturresurser.
I Matteuskyrkan går man från ord till handling med projektet Mångfaldens trädgård. Blommorna vid altaret i Matteuskyrkan kommer i framtiden att vara egenodlade. Diakoniassistent Stig Sörlin som är primusmotor bakom projektet berättar.
– Såklart, under säsong så ska vi vara självförsörjande, men också i så hög utsträckning som möjligt under vintern. Det finns arter som kan torkas och användas under hela året. Man kan också använda rätt mycket direkt från vår natur under vintermånaderna.
Stig är själv utbildad biolog och kan ämnet på sina fem fingrar. Även församlingspedagog Carina Westbrandt är involverad i projektet i Matteuskyrkan, och hon går nu i vår en utbildning i ämnet, ”Odlarglädje och skapelsekärlek” på Helsjöns folkhögskola utanför Göteborg. Hennes erfarenhet från denna distansutbildning kommer därmed också att kunna användas vidare i kyrkans arbete för biologisk mångfald. Carina nämner intressanta planer på att sprida idéerna vidare till andra kyrkor i Boden. Målet är en grupp med representanter från pastoratets alla kyrkor. Och att sprida tankarna vidare till kommande generationer. Carina Westbrandt, som jobbar med barn och ungdomar ser det som naturligt att få in mångfaldens trädgård i den verksamheten.