Lyssna

Nyhet / Publicerad 31 maj 2024

Kyrkan där det är högt till tak

När Mariakyrkan byggdes i början av 1990-talet fanns en dröm om att kyrkan skulle bli den naturliga samlingspunkten i ett växande Sävast. Nu i sommar är det 30 år sedan den invigdes och den är full av liv och aktiviteter. Och så har det varit sedan starten. 

Tidigare publicerad i Kyrkfönstret.

Text: Joakim Nordlund

– Jag bor i Sävast. Jag har dessutom vuxit upp här så detta är verkligen min hemkyrka, säger kyrkomusikern Niklas Thornéus. Han håller bland annat i kören Sävast Singers och Mariakyrkans barnkör men förknippas också med dragspel.

När han 2018 anställdes som musiker i Svenska kyrkan i Boden hade han också en dröm. 
– Drömmen var ju att få arbeta här i Mariakyrkan. Och nu är jag här, säger han och ser sig om i kyrkan med ett leende på läpparna. Han och Mariakyrkan har följts åt under de 30 år som kyrkan har funnits. Han började redan som 
16-åring att arbeta som vaktmästare på deltid. Det höll han på med i 
hela 20 år. 
– Jag kände en dragning hit och jag kom ju inte från ett kristet hem där de övriga gick i kyrkan. Så jag brukade söka mig hit själv, säger han.

Niklas tycker att det är viktigt att även musiken får spegla den känsla som Mariakyrkan vill förmedla till sina besökare, att alla är välkomna precis som de är. När man stannar upp vid den tanken och ser kyrkorummet får man också känslan av att ta steget in i ett stort, inbjudande och ombonat vardagsrum. På väg in i den stora salen finns bland annat färgglada vimplar som barnen i verksamheten har skapat. Det här skulle redan från starten också vara platsen där unga som gamla skulle kunna trilla in när de hade vägarna förbi. Eller komma dit utan att det skulle behöva vara någon stor kyrklig högtid. I den 
andan arbetar också arbetslaget. 

Under en vecka då alla grupperna är i gång är det ungefär 150 barn som besöker Mariakyrkan. Det säger också något om Mariakyrkans betydelse som samlingspunkt. 
– Jag tror att vi lyckas skapa en värme här. Och vi gör det tillsammans. Trösklarna är låga mellan de olika yrkena och vi hjälper hela tiden varandra. Det tror jag också känns och märks. Det blir på ett sätt mer familjärt här. Och så vill vi också ha det, säger diakonen Annika Berglund.

Jeanette Wågren, som tidigare arbetade som pedagog i Mariakyrkan, minns när Mariakyrkan skapades och invigdes: 
– Sävast var det området i Boden som var först med att ha ett eget fast arbetslag. Det har också varit många familjer som har arbetat mycket på frivillig basis för att de tyckte att det var viktigt. Mariakyrkans motto har alltid varit att 
det ska vara lätt att komma in. Att det också ska vara högt i tak så att man vågar prata och även ifrågasätta. Man ska få komma precis som man är. Utan förväntningar att man måste vara på ett visst sätt, säger hon. 
– Det här har vi behållit. För det är lite så det funkar, inflikar Annika.

Även Niklas har påmints om hur det var när han själv var ung. 
– Någonting hände när jag konfirmerades. Jag började känna en längtan till tron och kyrkan. Jag kom hit och sedan drog jag så fort det var färdigt. De undrade vem jag var som försvann innan de ens hade hunnit säga hej. Men sakta blev jag tryggare både i mig själv och med miljön, säger han.

Mariakyrkans 30-årsjubileum kommer att markeras under helgen 27–29 september och den inleds med en speciell Messy church-gudstjänst. 
– Den är för alla men tanken är att man tar med sig hela familjen. Dit kan man ta med sig mormor och morfar, farmor och farfar och andra släktingar. Det blir som en jubileumsgrej.

Under lördagen kommer det att vara öppet hus klockan 11.00–15.00 med en rad olika aktiviteter följt av en kväll fylld med musik, mingel – och bubbel. Det hela knyts sedan ihop under söndagen med två olika gudstjänster. 
– En jubileumsgudstjänst på vanlig tid. Och sedan en lugnare bönegudstjänst på kvällen. Vi tror att det här ska bli fint. Alla som vill kommer att känna sig välkomna, säger Annika Berglund.

Att hitta till Mariakyrkan är dock inte helt lätt. Det är många rondeller och mycket sparsamt skyltat. Och man ser den heller inte på håll som man ofta gör med en mer traditionell kyrka. 
– Vi har kämpat för bättre skyltning. Och vi har inte slutat att hoppas och drömma om det. Men det ligger hos kommunen. Vi har verkligen försökt. Vi vill ju att människor ska hitta hit, säger Jeanette Wårgren.

Mariakyrkans altare med regnbågsljusstakar

Mariakyrkans altare med regnbågsljusstakar

Foto: Annika Berglund

Sävasts församling

.

Kyrkfönstret

Här hittar du det senaste numret av tidningen Kyrkfönstret. Passa även på att tycka till om innehållet.

Sommar i Mariakyrkan

Gudstjänster, midsommarfirande och grillkvällar...