En man och tre kvinnor står i dörröppningen till en röd tegelbyggnad.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 22 oktober 2022 / Ändrad 24 oktober 2022

Redo att stötta människor i kris

Vid allt från stora samhällsomvälvande olyckor till familjetragedier finns krisgruppen POSOM till vår hjälp. Med i gruppen finns funktioner från hela samhället, bland andra Svenska kyrkan, vars församlingshem också är basen då POSOM träder in.

POSOM, som står för psykiskt och socialt omhändertagande, finns i hela landet. Här i Bodens kommun har funktionen funnits länge och blev för cirka 20 år  sedan officiellt organiserad som POSOM. Genom åren har de ryckt ut vid en  mängd olika händelser. Vid olyckor, bränder och senast efter dödsskjutningen vid  Max, mötte POSOM upp på platsen och fanns även med vid en minnesstund. De  har också trätt in lokalt då det hänt stora saker på andra håll i världen, exempelvis vid tsunamin i Thailand och massakern på Utøya i Norge, där människor även i vår kommun var berörda.
– Framför allt är POSOM:s stora roll att vara samtalspartner, att du aldrig ska  känna dig ensam när du varit med om något hemskt, förklarar Bengt Nilsson, POSOM-samordnare i Bodens kommun.
Som tidigare räddningschef i Bodens kommun har han bildat den första POSOM- gruppen och följt och deltagit i dess arbete under alla år som ansvaret låg under Räddningstjänsten. I den nya kommunala organisationen blev han tilldelad ansvaret att samordna POSOM i ny tappning. Det arbetet pågår, och precis som  tidigare är Bodens kommun huvudman. Arbetsmodellen, erfarenheten och flera  av de tidigare medlemmarna finns kvar sedan tidigare.

POSOM-gruppen består av ett brett spektrum av samhällsfunktioner som kan stötta med strategisk planläggning, tydligt ledarskap, kunskap om människans reaktioner i kris, handlingskraft för att återskapa grundtrygghet samt förmåga  att ge långsiktigt stöd till drabbade personer. I gruppen ingår representanter från polis, räddningstjänst, de kommunala förvaltningarna, Regionen, Försvarsmakten och Migrationsverket. Från Svenska kyrkan är en garnisonspastor, en diakon och en församlingsassistent med.

En kvinna visar något ur en bok för en skara med barn.

Medlemmarna i POSOM-gruppen använder sina personliga erfarenheter och yrkeskunskaper och kan stötta både i familjen, större sammanhang eller skolor, förskolor med mera som drabbats.

Foto: Anna Bergström

Vem är det då som bestämmer när krisen är så stor att POSOM ska kallas in?
– I de allra flesta fall är det räddningsledaren som gör en bedömning när något har hänt, säger Bengt Nilsson.
Men det kan också vara någon ute på de kommunala förvaltningarna, i en skola  eller andra organisationer, som larmar via sina kontaktpersoner. Som  privatperson kan du själv begära POSOM via kommunens medborgarservice eller SOS Alarm. De kontaktar gruppen som bedömer läget. POSOM har ingen  jourberedskap utan tjänstgör i egenskap av sitt ordinarie yrke. När POSOM kallas kontaktas de personer i gruppen som behövs och alla som har möjlighet kommer.

Alla som ingår i POSOM-gruppen har i sitt vanliga jobb erfarenhet av och  utbildning i krishantering av olika slag. Gruppen har också gemensamma  utbildningar och träffar för att bygga upp samarbetet och fylla på sina kunskaper. Genom att så många olika organisationer, myndigheter och professioner är  representerade kan de också snabbt begära in mer resurser från sina respektive arbetsplatser då det behövs.

I augusti samlades den nya POSOM-gruppen och besökte tillsammans de tre  poster som fungerar som samlingsplatser i kommunen. Samtliga är kyrkans församlingshem i Boden, Gunnarsbyn och Harads. När något traumatiskt händer  som gör att människor behöver mötas och samtala, är det i dessa lokaler som  POSOM upprättar sitt arbete.

Text & foto: Anna Bergström

Stöd och samtal

Här i Boden erbjuder vi bland annat kostnadsfria stödsamtal, hembesök, anhörigstöd, stöd i kontakter med myndigheter, krissamtal, och ekonomiskt stöd för den som har det svårt.

Saknar du någon att prata med?

Alla kan vi hamna i lägen då livet känns tufft på olika sätt. Det kan handla om oro över relationer, kriser, sorg, existentiella frågor och funderingar. Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Oavsett var du befinner dig i livet är det bra att ha någon att samtala med som tar sig tid att lyssna. Du kan till exempel prata med en präst eller diakon, chatta med jourhavande präst eller kontakta Sjukhuskyrkan.