POSOM, som står för psykiskt och socialt omhändertagande, finns i hela landet. Här i Bodens kommun har funktionen funnits länge och blev för cirka 20 år sedan officiellt organiserad som POSOM. Genom åren har de ryckt ut vid en mängd olika händelser. Vid olyckor, bränder och senast efter dödsskjutningen vid Max, mötte POSOM upp på platsen och fanns även med vid en minnesstund. De har också trätt in lokalt då det hänt stora saker på andra håll i världen, exempelvis vid tsunamin i Thailand och massakern på Utøya i Norge, där människor även i vår kommun var berörda.
– Framför allt är POSOM:s stora roll att vara samtalspartner, att du aldrig ska känna dig ensam när du varit med om något hemskt, förklarar Bengt Nilsson, POSOM-samordnare i Bodens kommun.
Som tidigare räddningschef i Bodens kommun har han bildat den första POSOM- gruppen och följt och deltagit i dess arbete under alla år som ansvaret låg under Räddningstjänsten. I den nya kommunala organisationen blev han tilldelad ansvaret att samordna POSOM i ny tappning. Det arbetet pågår, och precis som tidigare är Bodens kommun huvudman. Arbetsmodellen, erfarenheten och flera av de tidigare medlemmarna finns kvar sedan tidigare.
POSOM-gruppen består av ett brett spektrum av samhällsfunktioner som kan stötta med strategisk planläggning, tydligt ledarskap, kunskap om människans reaktioner i kris, handlingskraft för att återskapa grundtrygghet samt förmåga att ge långsiktigt stöd till drabbade personer. I gruppen ingår representanter från polis, räddningstjänst, de kommunala förvaltningarna, Regionen, Försvarsmakten och Migrationsverket. Från Svenska kyrkan är en garnisonspastor, en diakon och en församlingsassistent med.