En person som ligger i en hängmatta på sommaren.
Foto: Gustaf Hellsing

Släppa, slippa, slappa.

Nyhet Publicerad

Vad händer när våra vanligtvis så inrutade liv fylls av lediga dagar och utrymme för spontanitet? Läs Emmi-Lie Spegels krönika om sommaren och att stanna upp en stund.

Även publicerad i Bodens gratistidning.

Sommaren är här. Trots de stora snömängderna från vintern så tog det bara några få veckor och helt plötsligt är vi alla omringade av grönskande träd och buskar. De bruna gräsmattorna är täckta av grönt gräs och ängarna blir ett hav av blomster. Precis som orden från sommarpsalmen 753 så får man utbrista att nu är det härligt att leva!

Med sommaren kommer även semester och lov där man ska få möjlighet att njuta av det kravlösa lugnet som gröna blad och solstrålar inger. Men ibland kan den där kravlösheten vara mer ett gissel än ett tillfälle för kontemplerande.  Vi är så vana nu för tiden att alltid fylla agendorna med vardagens krav och måsten. Arbetet på jobbet måste göras, barn ska till skolan och sedan på aktiviteter, medan man själv ska hinna med gymmet och där emellan fixa hushållsarbetet och laga mat så ingen går hungrig. Vår vardag blir så uppstyrd av våra inrutade liv att när chansen till tomma kalendrar finns så känner vi oss nästan vilsna. Vad ska vi göra nu? En ännu viktigare fråga är dock: Måste vi göra något? Måste vi alltid ha livet planerat till sista minuten?

När tog vi oss senast tiden att bara sitta med våra egna tankar och se världen omkring oss?

När tog vi oss senast tiden att bara sitta med våra egna tankar och se världen omkring oss? Inte bara titta på den utan faktiskt se den skapelseprakt som fyller vår jord. Där vi inte låter våra agendor styra oss utan i stället låter sommarens lugna atmosfär av återhämtning fylla oss.  

Försök finna ro i att det kommer finnas tid för alla måsten och krav senare. Psaltaren 23:1-2 säger oss: ” Herren är min herde, ingenting skall fattas mig. Han för mig i vall på gröna ängar, han låter mig vila vid lugna vatten.”  

Låt inte sommaren bli överkörd av alla de tänkta måsten och saker man ska hinna med. Utan ta en stund och bara lev i den tiden vi har, här och nu. Ta ett andetag, låt solen värma kinden och vinden fläkta i håret. Ta tid till återhämtning och ladda batterierna! Låt Guds skapelsekraft fylla själen med frid och nåd. För nu är det härligt att leva!