Tre barn syns på en grönskande kyrkogård.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 6 juni 2023

Trädgårdstips från proffsen!

Bakom kyrkogårdarnas frodiga gräsmattor, trimmade kanter, prunkande blommor och välansade häckar ligger mycket arbete och lång beprövad erfarenhet. Här får du tips och trix från experterna som sommar efter sommar lägger ner själ och hjärta på att göra våra kyrkogårdar till fina platser att besöka.

Sommaren stundar och trädgårdsarbetet med den. Vilka är bättre lämpade att ge kloka råd inför sommaren än trädgårdsproffsen på våra kyrkogårdar? För det är inte en slump att våra kyrkogårdar är så fina och fridfulla att besöka sommartid.

Förutom den ordinarie personalen på våra kyrkogårdar tillkommer ett stort antal säsongsarbetare och sommarungdomar under sommarhalvåret, många återkommande år från år. Är det några som har koll på allt ifrån vilka redskap du ska välja för att slippa få ont i ryggen, och hur du ska vattna för att bladen inte ska brännas, till vilka blommor som håller bäst hela säsongen, så är det förmodligen de som sliter med det hela sommaren. Så häng med på kyrkogårdspersonalens trädgårdsbud inför kommande säsong!

Gräsmattan

Vill du vara grannen som har grönare gräs på sin sida läggs grunden redan under vinterhalvåret. Ju mer du trampar och skottar på gräsmattan, desto större risk är det för så kallad tjälbränna. Det innebär att gräset dör fläckvis och måste sås om på våren. Därför väljer kyrkogårdspersonalen att snöröja sparsamt på gräsytorna under vintern, en regel som gäller även hemma.

På våren när snön försvinner och gräset är platt och trist är en bra ansiktslyftning att sopa gräsmattan, då vaknar den fort. Kratta går givetvis också bra, och gräsklipparens uppsamlare är ännu ett tips.

Under klipp-säsongen finns en tumregel att ju kortare gräs desto, mindre och känsligare rotsystem har grässtråna. Klipp alltså inte alltför kort. En vanlig tanke hos många är att gräsklippet ger ny näring till gräsmattan. Det stämmer förvisso, men tänk på att inte klippa mer än att gräsmattan hinner ta hand om det. Max en tredjedel av grässtråets längd är en bra måttstock.

Grusgångar och grusplaner är vackra och gemytliga, men även tidskrävande att hålla fria från ogräs.

Trimning

Otaliga timmars trimning läggs varje sommar runt kyrkogårdarnas alla kanter. Ett knep som experterna på kyrkogårdarna har för att få det fint och samtidigt effektivt är att gå över med lövblåsen på kantstenarna efter trimning, och därefter ta upp det med uppsamlare.

Blommor

Välj blommor med tanke på hur mycket jobb du vill lägga ner och hur lång blomningstid du vill ha. Två säkra kort som kyrkogårdspersonalen kan konstatera tål både torka och regn, sol och skugga, är sommardahlia och snöflinga (Bacopa). Dahlian finns i många olika färger, snöflingan täcker fint, och båda bjuder på generös blomning hela sommaren utan större behov av att plocka bort överblommat.

Perenner har en tendens att breda ut sig. Därför uppskattas de inte nämnvärt på kyrkogårdarna, där de har lätt för att leta sig utanför gravplatsens yta till gräsmattor och andras gravar. Även hemma måste du tukta en perenn om du ska hålla den på plats.

Vattning

Grundkurs 1 A för alla nyanställda på kyrkogårdarna är ”Vattna inte på blombladen”. Vattendropparna fungerar likt förstoringsglas i solen och riskerar att bränna bladen. Vattna i stället jorden.

På kyrkogårdarna har de satt en tank bakom elbilen, med pump och 20-metersslangar, för ett smidigt mobilt bevattningssystem. Det är kanske inget du riggar hemma i första hand. Där kan i stället deras lösning för oss besökare anammas. I stora kärl tas regnvatten tillvara och återanvänds solvarmt i vattenkannor som du fyller för hand. På kyrkogårdarna får de fylla på med vatten ibland, hemma kan du ha en tunna under stupröret att ösa ur.

Uppmärksamma besökare har kanske noterat att det ligger hönsnät i vattenkärlen på kyrkogårdarna. Det är för att hjälpa de kära små ekorrarna som på exempelvis Lundagårds kyrkogård brukar bo med sina ungar alldeles intill personalbyggnaden och ofta visa sig för både personal och besökare. De söker sig också till vatten. För att de och andra djur inte ska riskera att drunkna finns nätet där att klättra på så de tar sig upp.

Kyrkogården är ingen lekplats, men kan ändå bli en lustfylld plats för barn och barnbarn att följa med till.

Sommarvy över Gunnarsbyns kyrkogård med utsikt mot Råneälven.

Kyrkogårdarna runtom i Boden är fina och fridfulla att besöka sommartid. Kyrkogården i Gunnarsbyn ramas exempelvis vackert in av Råneälven i bakgrunden.

Foto: Camilla Arvidsson

Ogräs i grusgångar

Grusgångar och grusplaner är vackert och gemytligt, men ack så tidskrävande att hålla fritt från ogräs. Tipset från kyrkogårdspersonalen är att underarbetet är A och O. Och hur noga du än är med att kratta vår och höst, så blir löv till jord, och i jord gror förr eller senare frön.

En storfavorit på kyrkogårdarna är hjulhackan. Den kostar en liten slant men kan vara en bra investering för rygg, knän och tid om du har mycket grus att rensa. Med hjulhackan använder du din kroppstyngd och arbetar med hela kroppen vilket gör att du inte sliter på rygg och axlar på samma sätt som med skaftade redskap. 

Låt det vara lustfyllt

Kyrkogården är ingen lekplats, men kan ändå bli en lustfylld plats för barn och barnbarn att följa med till. Låt barnen vara med och plantera och vattna. Vissa kyrkogårdar har en barnhörna med små redskap att använda. Självklart får de även ta med egna för att göra fint på nära och käras gravar.

Personalen på våra kyrkogårdar har successivt genom åren skapat fina platser att vistas på då du besöker kyrkogården. Här finns allmänna planteringar, vattenblänk, och små porlande oaser där du kan sitta ner och ta in stillheten som ofta råder på en kyrkogård. Ta gärna med en kaffetermos, en bok, och dröj dig kvar ett tag. Kyrkogården är minst lika mycket en plats för de levande.

Text: Anna Bergström

Kyrkogårdar

I Boden finns det begravningsplatser i Gunnarsbyn, Harads, Svartbyn och centrum.

Gravskötsel

Det är gravrättsinnehavaren som ser till att gravplatserna är i vårdat skick medan kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för skötseln av de allmänna ytorna.