Sommaren stundar och trädgårdsarbetet med den. Vilka är bättre lämpade att ge kloka råd inför sommaren än trädgårdsproffsen på våra kyrkogårdar? För det är inte en slump att våra kyrkogårdar är så fina och fridfulla att besöka sommartid.
Förutom den ordinarie personalen på våra kyrkogårdar tillkommer ett stort antal säsongsarbetare och sommarungdomar under sommarhalvåret, många återkommande år från år. Är det några som har koll på allt ifrån vilka redskap du ska välja för att slippa få ont i ryggen, och hur du ska vattna för att bladen inte ska brännas, till vilka blommor som håller bäst hela säsongen, så är det förmodligen de som sliter med det hela sommaren. Så häng med på kyrkogårdspersonalens trädgårdsbud inför kommande säsong!
Gräsmattan
Vill du vara grannen som har grönare gräs på sin sida läggs grunden redan under vinterhalvåret. Ju mer du trampar och skottar på gräsmattan, desto större risk är det för så kallad tjälbränna. Det innebär att gräset dör fläckvis och måste sås om på våren. Därför väljer kyrkogårdspersonalen att snöröja sparsamt på gräsytorna under vintern, en regel som gäller även hemma.
På våren när snön försvinner och gräset är platt och trist är en bra ansiktslyftning att sopa gräsmattan, då vaknar den fort. Kratta går givetvis också bra, och gräsklipparens uppsamlare är ännu ett tips.
Under klipp-säsongen finns en tumregel att ju kortare gräs desto, mindre och känsligare rotsystem har grässtråna. Klipp alltså inte alltför kort. En vanlig tanke hos många är att gräsklippet ger ny näring till gräsmattan. Det stämmer förvisso, men tänk på att inte klippa mer än att gräsmattan hinner ta hand om det. Max en tredjedel av grässtråets längd är en bra måttstock.