Svenska kyrkan gör skillnad i Boo

Diakonin, som ibland beskrivs som kyrkans sociala arbete, har sällan varit så betydelsefullt som nu. Men vad innebär egentligen socialt arbete inom Svenska kyrkan?

Det är främst Boo församlings medarbetare inom diakoni som bedriver kyrkans sociala arbete. - Diakoni är ett av kyrkans grundläggande uppdrag och som diakon ger man löfte om att särskilt hjälpa människor i utsatta livssituationer berättar Pia, diakon. 

Församlingen erbjuder samtal och stöd i livets alla situationer. Diakonins medarbetare hjälper även till i kontakt med myndigheter och fungerar som röstbärare åt de som har svårt att komma till tals i samhället. De arbetar med att förebygga psykisk ohälsa och riskbruk för människor i alla åldrar med särskilt fokus på barn och unga. 

Församlingen ordnar svenskaträning med hjälp av volontärer och skapar mötesplatser för bland annat människor i utsatthet och utanförskap. Detta för att främja gemenskap och förebygga ensamhet. För ensamstående föräldrar ordnas läger och träffar där både föräldrar och barn får ett andrum i vardagen.

Man kan ibland se insamlingar till diakonins arbete och dessa pengar går till att hjälpa människor med låga inkomster. Man delar även ut matkassar till behövande. 
- Dessa gåvor gör skillnad för människor. Det kan t ex innebära ett besök på Gröna Lund eller Skansen eller att en förälder kan ge sina barn en julklapp, berättar Sophie, diakon.