Lyssna

Fågellivet på kyrkogårdarna

På våra begravningsplatser finns det ett rikt fågelliv som vi på olika sätt värnar om, detta drar till sig ovanliga fågelarter och många besöker kyrkogårdarna för att fågelskåda.

Fågelmat

På kyrkogårdarna har vi ett tiotal större matstationer utspridda. På S:t Ansgars och S:ta Birgittas griftegårdar finns även ett antal mindre matstationer.

Under 2022 köpte Borås kyrkogårdar in 4700kg fågelfrö. Vi beställer vår egna blanding som består av: 60% oskalat sesamfrö, 25% oskalat havre, 7% jordnöt, 6% vete och 2% hampa.

Fågelholkar och boplatser

Sedan många år sätter vi löpande upp nya fågelholkar. Under 2022 sattes fler än 100 holkar i olika varianter upp. Mesholkar och starholkar är de som är vanligast men vi har även knipholkar och holkar för både ugglor och fladdermöss uppsatta.

Där det är möjligt sparar vi stående döda träd eller högstubbar som båda två utgör bra boplatser för fåglar.

Vid beskärning av buskage försöker vi att inte ta ner för stora ytor samtidigt inom samma eller närliggande område eftersom vi vill värna om fåglarnas möjlighet till skydd och bo. När planteringar byts ut eller när nya områden anläggs väger vi också in aspekten för skydd och bo. Vi vill också att växterna ska ge föda och därför väljer vi gärna växter som bär frukt, bär eller frön.

Under 2023 kommer ett faunastaket (fågelstaket) att anläggas på försök på ett av gravkvarteren på S:t Sigfrids griftegård där det idag saknas buskage.

Fågelarter

Borås Fågelklubb skådar ofta efter fåglar på S:t Sigfrids griftegård. De senaste fem åren har de spanat 87 olika arter. Många av dessa är naturligtvis av de vanliga arterna såsom talgoxe, blåmes, domherre, koltrast, grönfink och större hackspett. Ovanligare arter som varfågel ses relativt ofta på vintern och även stenknäck. Nedan finns bilder på dessa som Borås fågelklubb delat med sig av.