Borås pastorat är miljödiplomerade enligt Svenska kyrkans miljödiplomering. I vårt arbete ska människor uppmuntras att bidra till en hållbar utveckling och rättvis fördelning av jordens resurser.
Svenska kyrkan har tagit fram en miljödiplomering som ett verktyg för församlingarna att långsiktigt arbeta med frågor kring hållbar utveckling. För Svenska kyrkan i Borås handlar det till exempel om att varje år ta fram nya mål för pastoratet att arbeta efter och en särskild arbetsgrupp säkerställer att målen efterlevs.
Pastoratet har bland annat genomfört följande:
- Personal och kyrkoråd har fått utbildning i frågor kring hållbar utveckling.
- I alla kyrkor firas Skapelsetid (Season of Creation) under hösten. Detta är en tid för bön och handling för skapelsen och firas av kyrkor över hela världen.
- Vegetariskt är norm.
- Kravmärkt, närodlat och Fairtrade prioriteras vid inköp
- Elcyklar är införskaffade till alla distrikt och personalen utmanas att använda dessa i tjänsten.
- Pastoratet har en representant i Borås Stads styrgrupp för Fairtrade City och bidrar till att Borås är en Fairtrade City.
- Fastighetsavdelningen använder ett digitalt register, EkoOnline, för alla kemikalier och har gått igenom och rensat ut alla onödiga kemikalier.
- Solceller har satts upp på en ekonomibyggnad på St Sigfrids griftegård.
- Genom att förändra posthanteringen har både pengar och utsläpp sparats .
- I ett samarbete med Naturskyddsföreningen och klimatomställning Borås anordnas föreläsningar för att vi tillsammans ska lära oss mer om hållbar utveckling.
- Kyrkogårdarna gynnar aktivt den biologiska mångfalden genom att anlägga ängar och vid valet av växter. Här kan du läsa mer om biologisk mångfald på våra kyrkogårdar.