– Alla är välkomna, oavsett ålder, men vi vill låta de unga ta plats i kyrkan och ge dem möjlighet att förbereda och genomföra gudstjänsten på sina villkor, säger musikern Maria Särnbratt.
Klockan är strax efter 18:00 på tisdagskvällen. I Gustav Adolfs kyrka är förberedelserna inför kvällens mässa i full gång. Bandet repar, nattvardsbordet görs i ordning och några kompisar till dem som deltar i förberedelserna har hängt på för att se vad som är på gång. Musiken fyller kyrkan och stämningen är avslappnad och samtidigt mycket koncentrerad. Alla är upptagna med sina uppgifter.
Längst fram i kyrkan står Agnes Lönnblad och Thilia Klehr och repar kvällens psalmer och lovsånger. De brukar vara med i förberedelserna.
– Jag fick tipset i konfirmations-gruppen, säger Thilia. Det blev ett sätt för mig att fortsätta vara aktiv i kyrkan efter konfirmationen.
En präst, en musiker, en pedagog och ett par ungdomsledare finns på plats för att coacha ungdomarna i planeringen av mässan. Ungdomarna väljer själva vilka moment de vill vara aktiva i. De flesta vill bidra till musiken, både i val av låtar och genom att framföra dem. Några sjunger, andra spelar instrument. De har, med hjälp av ungdomsgruppen i församlingen, spånat fram ord som de förknippar med veckans tema, kärlekens väg, ord som de delar med sig av under mässan.
Agnes och Thilia delar ut nattvarden och dukar nattvardsbordet.
– Det känns bra att få så mycket förtroende, som att få vara med och dela ut brödet och vinet, säger Agnes.
Thilia håller med om att det är viktigt att få vara delaktig i mässan.
– När man medverkar aktivt förstår man på ett nytt sätt vad de olika delarna av mässan handlar om.
Just den här kvällen väljer inte någon av de unga att predika, så prästen Annika Pettersson gör det.
Sigge Johansson, Felicia Novenius och Anton Andreasson kompar sångerna.
– Vi lärde känna varandra på Gården (Gustav Adolfs ungdomsgård). Jag är med för att jag gillar att spela trummor, säger Sigge.
Kvällsmässan i Gustav Adolfs kyrka är en del av utvecklingsarbetet i ett fyraårigt projekt som bland annat går ut på att skapa gudstjänster på ungas villkor och att levandegöra bibelberättelser för barn och unga.
När ungdomarna är delaktiga i det som händer i kyrkan blir gudstjänsten mer relevant för dem.
– Vi vill skapa gudstjänster med ungdomar, inte för dem, säger Maria Särnbratt som är musiker i projektet. Glädjen när vi spelar tillsammans smittar av sig. Vi möts över synliga och osynliga gränser, som olika bakgrund och åldrar, och det känns viktigt och fint.
När klockan närmar sig 19:00 och mässan snart börjar, strömmar människor i alla åldrar till. Den här kvällen kommer cirka 50 personer till mässan. Det blir en gudstjänst med mycket musik, lovsång och bön. Ett varmt lugn och en känsla av gemenskap dröjer sig kvar när vi lämnar kyrkan.