Tre kvinnor på trappa utanför kyrka. Höstlöv och blå himmel.
Lyssna

Projektet Barnens kyrka

Under pandemiåren 2020 och 2021 kunde Borås pastorat inte fullt ut genomföra det planerade arbetet i pastoratet. Ett ekonomiskt överskott uppstod. Kyrkorådet beslutade att använda överskottet till en större satsning för barn och unga och startade upp ett fyraårigt projekt med barn och unga i fokus.

Tre personer anställdes 2022 i projektet Barnens kyrka: en präst, en församlingspedagogoch en musiker. Uppdraget är att skapa något nytt som lyfter barn och unga i Borås pastorat, som möter barnens andliga längtan och behov genom gudstjänster och samlingar med Bibelns berättelser i fokus. Projektgruppen arbetar med gudstjänster med små och stora, temamässor, Bibelhjulet, skola-kyrka och aktiviteter under allhelgonahelgen på St Sigfrids griftegård med mera.

Barnens kyrkas tankar om gudstjänst

Vi tror på en gudstjänst där människor möts, med olika förutsättningar, formad utifrån barnens behov och perspektiv. En gudstjänst som är på riktigt, som håller hela livet, likvärdig alla andra gudstjänster. En gudstjänst som ger möjlighet för barnet att stanna upp och reflektera, söka och finna friden och hoppet och där musiken blir en extra dimension som berör både kropp och själ. En plats där barnet kan växa och mogna. En plats som andas trygghet i gemenskap med andra. En plats som skapar hunger efter mer. En plats att återvända till. Vi tror att en väl förberedd och genomförd gudstjänst, som anpassats efter barnens (fokusgruppens) behov, också är en bra och angelägen gudstjänst för alla. Vi tror på en gudstjänst där ingen längre är ”man eller kvinna, jude eller grek”, barn eller vuxen. Alla är vi ett i Kristus.  

Jesus lyfte fram barnen som förebilder för sina efterföljare. Vårt ansvar är att se till barnens bästa, hela tiden, även när det påverkar våra vanliga rutiner och vänder upp och ner på vår föreställning om hur det ska vara. Kyrkan behöver barnen. Barnen är kyrkan.

Några upptäckter

Perspektiv: Att skapa något nytt innebär inte i första hand att skapa en ny form. Det handlar om nya perspektiv där tillit till barns förmågor och nyfikenhet på barns tankar och längtan tas till vara. Att skapa något nytt är att skapa tillsammans.

Tid: Det måste finnas tid för förberedelser. Gudstjänsten kan inte vara för lång.

Våga fullt ut: Våga planera och genomföra med fokusgruppen i sikte helt och hållet. Inga kompromisser just där.

Målgruppsanpassning: Håll fokusgruppen i centrum hela tiden.

Följ upp: Utvärdera ofta. Både den korta utvärderingen direkt efter aktiviteten, och utvärdering på längre sikt är viktiga.

Använd ord med omsorg: Ord är viktiga. Därför heter gudstjänsten Gudstjänst med små och stora.

Tänk och be tillsammans: Ett sätt att arbeta på inom arbetslaget.

Kontaktuppgifter

Se längst ned på sidan.

Exempel på leveranser från Barnens kyrka

Bibelhjulet

Bibelhjulet är en samling där bibelberättelsen står i centrum. Fokusgruppen är barn 3-8 år som kommer i sällskap av någon vuxen.

Gudstjänst med små och stora

Gudstjänst med små och stora har fokusgrupp 6-12 år. Barnen leder gudstjänsten i den mån de vill tillsammans med vuxna.

Temamässa 

Temamässans fokusgrupp är unga från 14 år. Den firas varannan vecka. Ungdomar ur ungdomsgruppen formar mässan tillsammans med ledare.

Sankt Sigfrids griftegård på allhelgona

Under allhelgonahelgen finns Barnens kyrka, tillsammans med annan personal, på plats på griftegården.

Kyrka-skola

Plan för lärande och undervisning

Projektgruppen skriver en plan för lärande och undervisning som beräknas vara färdig våren 2025.

Kontakt

Annika  Pettersson

Annika Pettersson

Präst - komminister i Borås, Svenska kyrkan i Borås

Mer om Annika Pettersson

Komminister, Utveckling, kommunikation och samhälle

Johanna Savhammar

Johanna Savhammar

Pedagog, Svenska kyrkan i Borås

Mer om Johanna Savhammar

Församlingspedagog, Utveckling, kommunikation och samhälle

Maria Särnbratt

Maria Särnbratt

Kyrkomusiker, Musiker, Svenska kyrkan i Borås

Mer om Maria Särnbratt

Musiker, Utveckling, kommunikation och samhälle