Boka vigsel
Du kan själv boka tid och plats i kalendern ovan eller kontakta bokningscentralen på telefonnummer 033 – 17 94 00 vardagar kl. 9-12, 13-16 eller skicka boras.bokningscentral@svenskakyrkan.se. De hjälper dig att hitta en tid som passar. Du blir kontaktad om uppgifterna behöver kompletteras. Vid frågor, avbokning eller om inte den tid eller plats du önskar finns, kan du ringa bokningscentralen. När bokningen är färdig kontaktar prästen er så att ni kan planera vigseln.
Kyrkor
Svenska kyrkan i Borås har sju kyrkor: Brämhults kyrka, Byttorps kyrka, Caroli kyrka, Dammsvedjans kyrka, Gustav Adolfs kyrka, Hässleholmens kyrka och Sjöbo kyrka.
Inför vigseln
Prästen kontaktar er så att ni kan planera vigselgudstjänsten tillsammans. I Svenska kyrkan finns en ordning som ligger till grund för vigselgudstjänsten men det hindrar inte att ni kan utforma den utifrån egna önskemål. Fundera på om det finns några psalmer ni vill sjunga, musik ni vill lyssna till eller texter som ska läsas.
Drop-in-vigsel
Några gånger per termin erbjuds drop-in-vigsel. Ni kan boka en tid i förväg eller komma oanmälda. Håll utkik på hemsidan om tid och plats. (Glöm inte hindersprövningen.) Välkomna!
Barn
Ta gärna med barn till vigseln. Förklara för dem innan vad som händer så förstår de vad som sker och blir på så vis mer delaktiga. Film om vigsel.
Hindersprövning
Innan vigseln behöver Skatteverket göra en hindersprövning. Om ni båda är folkbokförda i Sverige kan ni ansöka om hindersprövning genom att fylla i Skatteverkets blankett SKV 7880. När ni fått hindersprövningen visar ni den för prästen innan vigseln. På Skatteverkets hemsida www.skatteverket.se kan ni läsa mer och ladda ner blanketten. Intyget är giltigt i fyra månader.
Vigselgudstjänsten kostar inget om minst en av er är medlem i Svenska kyrkan.
Språk
Vigseln kan ske på andra språk än svenska, till exempel finska och engelska.
(Det finns ett moment i vigselakten som kallas ”tillkännagivandet”. Enligt svensk lag måste det alltid ske på svenska).
Är ni redan vigda av en borgerlig vigselförrättare eller om ni har ingått partnerskap med varandra enligt den tidigare partnerskapslagen och önskar en kyrklig välsignelse/vigsel är detta möjligt. Äktenskapet regleras i svensk lag.
För er som är vigda av en borgerlig vigselförrättare
I Svenska kyrkan finns möjlighet att få en välsignelse över äktenskap som ingåtts borgerligt. Välsignelsegudstjänsten påminner på många sätt om en vigsel men prästen ställer inga frågor om ni vill ta varandra som makar. Ni kan själva vara med och påverka hur gudstjänsten ska utformas.
För er som är registrerade partners
Har ni ingått registrerat partnerskap i Sverige finns flera alternativ. Ni kan omvandla ert partnerskap till ett äktenskap eller få en kyrklig välsignelse över ert partnerskap. Vill ni omvandla ert partnerskap till äktenskap kan ni antingen göra en gemensam skriftlig anmälan till Skatteverket eller välja vigsel. Har ni ingått partnerskap enligt svensk lag behövs ingen hindersprövning. Det räcker med ni lämnar ett intyg om att ni är registrerade partners. Efter vigseln meddelar prästen Skattemyndigheten att ni är gifta. Mer information hittar du här.
Gör en kyrklig välsignelse någon juridisk skillnad?Svaret är nej. Kyrkliga välsignelser har ingen juridisk status. Omvandlingen från partnerskap till äktenskap gör heller ingen juridisk skillnad. Om ni väljer att inte omvandla ert partnerskap kommer ni att fortsätta att vara registrerade partners.
Läs mer.