Så funkar det!
Att fira gudstjänst är en av våra viktigaste uppgifter. Gudstjänsten är en stund för gemenskap, eftertanke och tillbedjan. Våra gudstjänster är öppna för allmänheten och alla är välkomna att delta, oavsett vad man tror eller inte tror på, medlem eller ej.
När firas gudstjänst?
Gudstjänster firas varje söndag i alla församlingar, eftersom det är dagen då Jesus uppstod. Därutöver kan det finnas veckomässor, andakter och andra samlingar.
Hur går en gudstjänst till?
Gudstjänsten innehåller vissa fasta moment:
- Psalm- och musikinslag: Församlingen sjunger tillsammans, ibland ackompanjerad av orgel, piano, kör eller solist.
- Bibeltexter och predikan: Texter från Bibeln läses och prästen håller en predikan.
- Bön och trosbekännelse: Vi ber för oss själva och andra samt bekräftar vår tro.
- Välsignelsen: Gudstjänsten avslutas med att prästen uttalar en välsignelse.
Mässa och nattvard
En gudstjänst kan innehålla nattvard och kallas då för mässa. Alla döpta är välkomna att ta emot nattvarden, som består av bröd (oblat) och alkoholfritt vin. Man kan även gå fram för att få en välsignelse utan att ta emot nattvarden.
Hur ska jag bete mig?
Det finns få regler och förbud under gudstjänsten. Det viktigaste är att du är respektfull och visar hänsyn gentemot dina medmänniskor som också kommit till kyrkan.
Följ med i agendan eller psalmboken. lyssna på prästen och kolla hur de andra gör. Under vissa delar av gudstjänsten står församlingen upp, vilket markeras med en asterisk (*) i agendan. Läs även det finstilta i agendan, där kan det stå extra förklaringar och tips.
Sittplatser och klädsel
Det råder fri placering i kyrkan, men vid bröllop och begravning kan vissa platser vara reserverade. Klädsel är valfri, men vid högtider vill många klä sig mer formellt.
Fridshälsning
När ungefär halva gudstjänsten eller mässan har gått, kommer ofta ett moment som heter fridshälsning. När prästen hälsat frid över församlingen kan du vända dig till de som sitter i närheten av dig och hälsa “Herrens frid” eller “Guds frid”. Det spelar ingen roll om du känner personerna eller ej. Men vill du ge dem en kram, så se till att du hämtar in deras samtycke först.
Kollekt
Under gudstjänsten samlas en kollekt in för välgörande ändamål. Detta sker oftast via Swish, en kollekthåv eller insamlingsbössa.
Tänk om jag kommer försent?
Kommer du till kyrkan när gudstjänsten redan har börjat är du lika välkommen. Du kan faktiskt inte komma för sent till kyrkan, du är välkommen när du än kommer!
Varmt välkommen till våra gudstjänster och mässor!