Vårstädning!
Måndagen 5/5 så börjar vi plocka bort granris och vinterkransar från gravplatserna på våra kyrkogårdar. Om det är något som ni vill spara så behöver ni ha hämtat det innan den 5 maj.
Kyrkogårdsförvaltningen
Nyhet / Publicerad 12 mars 2025
Lite om vad som händer på våra kyrkogårdar.
Måndagen 5/5 så börjar vi plocka bort granris och vinterkransar från gravplatserna på våra kyrkogårdar. Om det är något som ni vill spara så behöver ni ha hämtat det innan den 5 maj.
Kyrkogårdsförvaltningen
Bestämmelserna för kyrkogårdar inom Stora Tuna och Torsångs pastorat uppdaterades i mars 2025 vilket innebär att vi ber er anhöriga ta bort gravlyktor (även batteri- eller solcellsdrivna), från askgravplatserna då dessa kan orsaka olyckor eller försvåra skötsel under sommarsäsongen från 1 maj - 30 september. Gravlyktor går lätt sönder och skapar skärvor, med skaderisk som följd vid skötsel av planteringar och gräsytor. Lösa föremål kan hamna utanför planteringsytan och fastna i gräsklippare/trimmer, som kan skjuta iväg vassa delar och därmed riskera att skada personer i närheten. Lätta föremål flyttas ofta av vinden och tyngre föremål av besökare, fåglar och andra djur. Som arbetsgivare har vi ett arbetsmiljöansvar som innefattar säkerhet för våra medarbetare på kyrkogården att ta hänsyn till.
Bestämmelserna finns till för att våra kyrkogårdar inom Stora Tuna och Torsångs pastorat ska vara en säker plats att vistas på både för er besökare och för våra kyrkogårdsarbetare. Att våra kyrkogårdar ska vara vackra, säkra och tillgängliga är av högsta prioritet för oss. Vi har stor respekt och förståelse för att personliga föremål har ett starkt symboliskt värde och förstår att bestämmelserna kan orsaka oro hos er som anhöriga. Vi hoppas att ni kan finna tröst i att under perioden maj till september låta era anhörigas viloplatser smyckas med växter och blommor.
Gravlyktor på spjut och ”strutformade” vaser som sticks ner i jorden är de modeller som tillåts. Detta med anledning av att vi inte vill skada växtlighet och/eller annan vegetation som kan kvävas om man placerar andra varianter i rabatten.
Gravlyktorna och vaserna ska vara fria från egna, ditsatta figurer och övrig utsmyckning så som till exempel, änglar, hjärtan, fåglar, rosor m.m. En gravlykta eller grav vas med egna ditsatta symboler eller annan ej tillåten utsmyckning avlägsnas från platsen och förvaras på en uppsamlingsplats.
I vaserna får förutom snittblommor, även andra levande växter planteras som till exempel ljung, penséer, granris men utan annan utsmyckning så som t ex tomtar, stjärnor, änglar, ägg m.m.
Vecka 17-18 Dags att ta hem gravlyktor som smyckat askgravplatsen under vintern.
Vecka 19-20 Kvarlämnade gravlyktor avlägsnas från askgravplatserna och ställs vid en uppsamlingsplats.
Vecka 21-22 Föremålen samlas ihop från respektive område och går sedan på återvinning.
OBS! Om tjäle försenar möjligheten att avlägsna lyktor kommer nya datum för avlägsnande anslås på kyrkogårdsförvaltningens anslagstavlor samt hemsida.
Vi håller på att ta ner den gamla delen av granhäcken runt Torsångs griftegård. Under våren grävs stubbarna bort och en ny granhäck planteras.
Ett nytt område med askgravplatser har tagits i bruk på Norra griftegården. Här finns en gemensam plantering med perenner, plats för en namnskylt på återanvända stenar samt plats för en lykta och en vas för den enskilda gravrättsinnehavaren. Området ligger sydväst om befintliga askgravplatser se karta nedan.
Stora Tuna kyrkogård - en kyrkogård med medeltida anor och som under 2010 fick ett nytt gravkapell.
På Norra griftegården i Kvarnsveden finns även ett muslimskt gravkvarter.
Torsångs kyrkogård är landsbygdens kyrkogård - en kyrkogård med medeltida anor.
Torsångs griftegård är vackert belägen på södra sidan om Dalälven.
Ett rött vackert träkapell, en kyrkogård med två samanslagna enheter och en plats med gamla anor.
Kyrkogård på begäran av befolkningen - och så blev Smälla griftegård folkets nya kyrkogård.