Förtydligande av regler för askgravplatser
Kära gravrättsinnehavare!
Vi vill börja med att be om ursäkt för att vi har varit otydliga gällande de föreskrifter som finns för askgravplatser.
Vi förstår att vi gjort många ledsna och upprörda genom att vi inte har varit konsekventa med ordningsföreskrifterna. Dels har det kommit klagomål från många som velat smycka askgravarna på eget sätt, dels har vi även fått klagomål från gravrättsinnehavare som valt gravskicket just av den anledningen att det inte ska vara pyntat på olika sätt.
I boken ”Handbok för begravningsverksamheten” som svenska kyrkans arbetsgivarorganisation gett ut, står det bland annat att:
Askgravplatsen är en utveckling av urngravplatsen och är en gravplatstyp med begränsad gravrätt gällande gravanordning, utsmyckning och skötsel.
Gravrättsinnehavarna får smycka med snittblommor och ljus.
Gravrättsinnehavaren har därav inte fri rätt att sköta om och smycka som den vill. Enskild plantering, krans/vinterdekoration, prydnadsföremål, stenar och dyligt får inte förekomma.
Vi har haft och får många samtal om olika gravlyktor med änglar, hjärtan, text och andra utsmyckningar. Det som är tillåtet är en ren klassisk gravlykta, vit eller svart. Det är även endast tillåtet med en gravlykta per plats.
Det finns beslut från kyrkogårdsutskottet om vilken vas som är godkänd. En vas som man sticker ner i jorden utan fot. En pinne under vasen så man inte stör kommande växtlighet. Liknande den som finns på kyrkogårdarna.
Vi har godkänt ljung i vasen.
På blanketten ”Medgivande av gravsättning i askgravplats” står det vilka regler som gäller vid gravskicket. Den här blanketten har Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tagit fram och gäller i alla begravningsverksamheter i Sverige.
Vi ber än en gång om ursäkt för vår brist på konsekvens i den här situationen och hoppas med den här informationen att frågetecknen kring gravskicket är besvarat.
Vid frågor och funderingar är du alltid välkommen att ta kontakt med oss!
Vänligen
Begravningsverksamheten i Stora Tuna och Torsångs pastorat