På Kristi himmelsfärds dag lämnade Jesus jorden efter den fyrtio dagar långa uppståndelsen. Innan han lämnade världen gav han oss ett löfte om att alltid vara närvarande hos oss, men på ett annat sätt.
Efter att Jesus uppstod på påskdagen visar han sig för lärjungarna, stannar med dem och delar deras tillvaro. Under fyrtio dagar är han med lärjungarna och undervisar dem, därefter lämnar han jorden. Innan han lämnarjorden, ger Jesus lärjungarna i uppgift att berätta för världen om vad de har varit med om, om uppståndelse och nytt liv. Och de skulle inte behöva göra det ensamma.
När Jesus lämnade jorden blev han ändå kvar nära oss människor och lärjungarna fick den heliga anden att hämta kraft ifrån. Den heliga anden är fortfarande kvar hos oss människor och hjälper oss i våra liv.
På Kristi himmelsfärds dag släcks det stora påskljuset i våra kyrkor. Påskljuset är en symbol för att Jesus kroppsligen fanns kvar på jorden en tid efter uppståndelsen. Det tändes vid påsk för att fira att Jesus uppstått och nu släcks det som en symbol för att Jesu kropp lämnar jorden. Men efter att det har släckts flyttas ljuset till dopfunten, där det lyser i samband med dop, för att visa det nära förbundet mellan uppståndelse och dop. Och att vi blir en del av det eviga livet genom dopet.
Kristi himmelsfärds dag firas ofta med gudstjänst ute i naturen. På morgonen kan man fira en så kallad gökotta, en gudstjänst med kaffe, allsång, natur och andakt som huvudingredienser.
I år firas gökotta vid musikpaviljongen på Tumba bruk samt Tullinge kyrka.