Lyssna

Artisten Tomas Andersson Wij skriver fastebok

Sångaren, låtskrivaren och programledaren Tomas Andersson Wij är författare till 2025 års upplaga av Ärkebiskopens fastebok.

– Jag är mycket glad över att presentera författaren till nästa års fastebok. Fastan är en tid för eftertanke och fördjupning och boken ska bidra till detta. Tomas Andersson Wij är en utomordentligt begåvad författare som berör genom sitt sätt att berätta. Jag är övertygad om att hans bok kommer att bli till glädje för många, säger ärkebiskop Martin Modéus.

Tomas Andersson Wij har släppt ett antal skivor seden debutskrian Ebenser 2008. Senaste skivan Sorgsna sånger gör mig glad  kom i år. År 2007 inledde han Melodifestivalens final i Globen med sin version av Carolas schlagervinnare Evighet. I oktober 2020 lanserar Tomas Andersson Wij podcasten Hundåren - en pod där han intervjuar gamla idoler, artistkollegor, komiker och författare om de tuffaste perioderna i karriären. Där samtalar han bland annat med Per Gessle, Nina Persson och Henrik Schyffert. Han har även medverkat i Så mycket bättre i TV4 och sommarpratat i P1. 

– Jag hade aldrig skrivit den här boken om inte ärkebiskopen hade bett mig. Jag är mer hemma i det poetiska språket, och det finns ett skydd där. Nu visar jag mig verkligen. Jag har flera gånger vaknat mitt i natten, velat radera allt och dra mig ur, säger Tomas Andersson Wij, och fortsätter:
– Men skrivandet har också varit lustfyllt. En oväntad möjlighet att få konkretisera erfarenheter, bilder och idéer som har format mig.

Tomas Andersson Wij öppnar 2025 års Fastebok så här:
Fastan handlar om att avstå.
Det har jag aldrig varit bra på.
Mat, dryck, flärd och utsvävningar.
Arga mejl till rockrecensenter.
Allt har jag unnat mig.

Årets fastebok blandar fragment med små essäer. Med fastan som utgångspunkt försöker Tomas Andersson Wij ta reda på om han kan kalla sig kristen. Han skriver om den moderna människans vägar till Gud, om hur vår tids politiska depression löper parallellt med ett nyväckt intresse för det dionysiska. Han berättar historien om den väckelse inom Svenska kyrkan som han var och startade i Allhelgonakyrkan i Stockholm på 90-talet. Och genom hela texten finns brottningen med språket, det språk han är beroende av men som aldrig kan fånga mysteriet.