Klas Ruin är arkitekt och en av grundarna till arkitektkontoret Spridd. De senaste två åren har han varit ansvarig arkitekt för den inre renoveringen av Botkyrka kyrka. Arbetet handlar om att lösa olika utmaningar kring tillgänglighet, utrymning och energi.
- Vi har tagit bort trappstegen upp till koret, för att göra kyrkorummet tillgängligt för alla. Även de som sitter i rullstol eller har svårt att gå ska ha tillgång till kyrkans olika delar, säger Klas.
Trappstegen har kunnat tas bort eftersom golvet i kyrkan nu lutar svagt uppåt ända från porten och hela vägen fram till koret. Det är en väldigt liten lutning som inte märks, men den gör stor skillnad för tillgängligheten.
Korfönstret från 1300-talet tas fram
Många som har besökt Botkyrka kyrka har säkert lagt märke till att det finns ett stort igenmurat korfönster bakom altartavlan. Klas är glad att det nu ska öppnas upp igen.
- Fönstret är troligtvis från 1300-talet. Det är väldigt stort och imponerande för sin tid. Korfönstret blev igenmurat på 1920-talet och det är fantastiskt att vi nu får öppna upp det igen, 100 år senare, säger Klas.
Kyrkans fasad och fönster är nyrenoverade, så korfönstret, med sin dekorativa glasmålning från 1897, är i gott skick. När innerväggen tas bort, och kyrkorummets ljus ersätter den stängda muren som bakgrund, så kommer fönstret att på nytt framträda mycket tydligare även utifrån.
Den ståtliga altartavlan i kyrkan, som tillverkades i Flandern 1525, kommer stå kvar på samma plats. Korfönstret blir synligt bredvid och ovanför altaret. Klas försäkrar samtidigt att gudstjänstbesökarna inte kommer bli bländade av solljus från fönstret.
- Inte ens när det är sommarsolstånd och solen lyser som starkast kommer den skina in genom korfönstret mer än tidigt på morgonen, så det är ingen risk, berättar Klas.