Regi: George Stevens m.fl.
Manus: Fultor Oursler m. fl.
Mannen från Nasaret (1965)
”Filmen är ju förutsägbar men berör i allra högsta grad.” - Monica
Hur väl stämmer filmen överens med er bild av Jesus och de andra karaktärerna?
Rikard: Det är väldigt stor skillnad mellan filmens porträttering och mina egna bilder.
Olof: Jag har inte läst bibeln, men det är ungefär så här jag tänker mig att den är. Från det jag lärt mig i skolan och på andra ställen om Jesus så stämmer det. Fast inte med vit hud, blåa ögon och brittisk dialekt.
Maria: Jag tycker att den stämmer ganska väl.
Monica: Stämmer ganska bra. Jag tror dock att Jesus var mer utåtriktad och engagerad. Talade så att folk lyssnade som Martin Luther King; hade mer karisma. Max von Sydow gick mest omkring och såg blid ut. Enda gången han visade några känslor var med månglarna i templet.
Jämfört med de andra Jesusfilmerna, vad var speciellt med den här?
Rikard: Detta är en typisk mastodontfilm från slutet av Hollywoods stora glansdagar. En stjärnspäckad Technicolor-produktion i widescreen-format med storslagen filmmusik. Sedan är det ju också lite speciellt att detta är Max von Sydows första utlandsroll, vilket blev startskottet för hans internationella filmkarriär.
Olof: Det är som att titta på bibeln, inte som en vanlig film. Om man vill lära sig namn och platser och händelser runt Jesus så passar den här filmen väldigt bra för det.
Maria: Den är lång, mer lik en berättelse än andra filmer, de andra filmerna är mer som bibelliknelser.
Monica: Den kändes nästan som en dokumentärfilm om Jesu liv.
Vilka känslor eller tankar väckte filmen hos er?
Rikard: Tonen och gestaltningen är väldigt högstämd. Dialogen är ofta teatral och deklamatorisk, vilket gör det hela en aning stelt. När Jesus undervisar och pekar ut över landskapet syns det tydligt att det är Monument Valley som ligger i gränslandet mellan Utah och Arizona i USA (där mängder av westernfilmer är inspelade). Det är ett exempel på var filmen ibland blir oavsiktligt komisk. Även om filmen har storslagna ambitioner framstår den ibland som en amatörpjäs med miljonbudget. Det är som om söndagsskoleplanscher utgjort förlagan till scenografin. Allt som allt känns det som om bibliska och kyrkliga klichéer har fått styra gestaltningen i alltför hög grad.
Olof: Den finns några scener jag minns lite extra, som väckte mest känslor. När Herodes beordrar att barnen i Betlehem ska dödas, kändes rätt jobbigt eftersom man också fick se det. Men den var så lång, så jag kände mig väldigt trött efter en stund.
Maria: Filmen var ganska lik bibeln trots att det fanns vissa scener som inte var inkluderade. Filmen var relativt lång och kvaliteten var inte av det bästa. Däremot fanns det vissa tillfällen man fick rysningar och vissa blev man riktigt glad över. Trots inga extra effekter och vissa överdrivna miljöscener var den bra.
Monica: Filmen är ju förutsägbar men berör i allra högsta grad. Det Jesus säger känner man igen. (Manusförfattaren hade gjort det lätt för sig …) Filmen var typisk för 1960-talet då Hollywood gjorde storslagna filmer som till exempel Cleopatra och Lawrence of Arabia. Man romantiserar och lägger till rätta för att passa in i tiden, dvs 1960-talet. Jag tycker att det var fina bilder när man filmat i öknen. De romerska palatsen såg mycket onaturliga ut, typiska kulissbyggen. Jag tycker att den var för lång, men kul att se Yul Brynner med hår.
Tror ni att det finns något speciellt budskap som filmskaparen vill förmedla?
Rikard: Det finns en väldigt tydlig ambition att med filmkonstens hjälp levandegöra Bibelns berättelse om Jesus Kristus på ett bibeltroget och dramaturgiskt kvalitativt vis. Ambitionen är god och produktionen är påkostad, men filmen är alldeles för daterad och klichéartad för att kunna tas på riktigt allvar.
Olof: Det är lite svårt att säga, för det är som att svara på ”Vilket budskap har bibeln?” och det kan inte jag svara på. Men de som gjort filmen vill nog att man ska lära sig mer om Jesus och kristendomen.
Maria: Filmen vill förmedla Jesus ankomst till jorden och hans liv när han var med. Det är en sammanfattning av nya testamentet.
Monica: Det är bibelns berättelse som gäller; inga tillägg eller utvikningar tillåtna.
Text: Tobias Olingdahl
UPPTÄCK FLER FILMER
Monty Python’s Life of Brian (1979)
”Mest glädje, jag tycker att den är väldigt kul!” - Olof
Jesus Christ Superstar: Live Arena Tour (2012)
”En oerhört snygg yta, men innehållet är något magert” - Richard
Mary Magdalene (2018)
”Maria Magdalena är i fokus och visar sitt perspektiv av Jesus” - Maria