Lyssna

Nu rustas Botkyrka kyrka för framtiden

Det var inte länge sedan vi såg byggnadsställningar vid Botkyrka kyrka. Då var det utsidan av kyrkan som renoverades. Nu är det dags för insidan att få en helrenovering. Det var över 100 år sedan som den medeltida kyrkan från 1100-talet rustades. – Församlingen tar ett ansvar att renovera kyrkan så att den håller i flera generationer framåt, säger kyrkoherde Beatrice Lönnqvist.

Det tar lång tid att täcka alla föremål i kyrkan på rätt sätt. Här visar Conny Lundell orgeln som är känslig för både damm, fukt och kyla. Nu finns en fläkt för att hålla luften i cirkulation och varje dag mäter Conny luftfuktigheten så att orgeln inte skadas.

Foto: Arne Hyckenberg

För kyrkoherde Beatrice Lönnqvist är kyrkans renovering viktig för framtiden. De val som församlingen gör nu ska hålla för flera generationer. Det gäller bland annat effektivisering av energianvändning och bättre tillgänglighet för kyrkobesökarna men även rengöring av de smutsiga väggarna och valven. 
– Församlingen tar nu ett ansvar att renovera kyrkan så att den håller i flera generationer framåt. Vi har lagat taket och renoverat kyrkan exteriört. Nu är det dags att renovera kyrkan invändigt. Vi vill bland annat säkerställa att kyrkans interiör bevaras för framtiden ur ett kulturhistoriskt och arkitektoniskt värde. Vi vill ge Botkyrkaborna en fin kyrka att använda en lång tid framöver, säger hon.
Botkyrka kyrka har hållits stängt under en längre period på grund av förberedelser inför renoveringen, men även på grund av elkostnaderna. Det är dyrt att hålla en kyrka uppvärmd för till exempel dop och begravningar och annan verksamhet. 
– När elpriserna steg blev det för kostsamt för församlingen att hålla kyrkan öppen och uppvärmd så kyrkorådet fattade därför ett beslut om en tillfällig stängning. Nu åtgärdas elen i renoveringen och kyrkan kommer förhoppningsvis aldrig mer behöva stänga på grund av elpriserna, fortsätter hon. 

 

Conny Lundell är platschef för kyrkans renoveringsarbete. Här visar han för församlingens kommunikatör hur de under arbetets gång hittat en tidigare kistförvaring som var igenfylld med betong i södra entrén.

Foto: Arne Hyckenberg

Kristendomens vagga


Botkyrka kyrka är känd både i hela Sverige men även internationellt då det kristna helgonet Sankt Botvid gör platsen och kyrkan känd. Många vallfärdade hit som pilgrimer, en tradition som har fortsatt än idag. 
– Kristendomens historia finns i Botkyrka och den kompletterar bilden som ofta förknippas med, av polisen definierat som, ett utsatt område. Kyrkans historia kan ge en motbild eftersom det var här i Botkyrka som Sverige blev kristet. Kyrkan byggdes under en tid när hela det svenska riket byggdes. Vi är i kristendomens vagga. Det tänker vi inte på dagligdags men det är något stort och det ska vi vara stolta över, fortsätter hon. 
Det finns många heliga rum i Botkyrka.
– Här är det rikt på religiositet och Botkyrka kyrka är det äldsta heliga rummet av alla. Jag tycker att det är fint att Svenska kyrkan kan bidra med en nyrenoverad kyrka till Botkyrka och vårt samhälle, avslutar Beatrice Lönnqvist. 

Bänkarna var fastspikade i golvet och varsamt sågades spikarna loss för att inte skada kyrkbänkarna.

Foto: Petrus Tahan

Botkyrka församling dokumenterar arbetet som sker genom film, foto och skrift. Här forslar Mama bort cementbruk från golvet i vapenhuset och församlingens fotograf filmar.

Foto: Arne Hyckenberg