Inför begravningen
Börja med att kontakta pastorsexpeditionen som kan ge besked om när begravningen kan äga rum. Om begravningen ska ske enligt Svenska kyrkans ordning, kommer därefter en präst att ta kontakt för ett samtal.
Om begravningen ska utföras i något annats samfunds ordning, kontaktar man det samfundet. Beträffande borgerlig eller annan icke kristen begravning kan begravningsbyråerna ge upplysningar. Begravningsbyråerna kan även ombesörja många formella och praktiska frågor som rör begravning.
Bisättning
Sedan den avlidne bäddats ner i kistan kan de anhöriga om man så vill, samlas i gravkapellet kring kistan, för att en sista gång se den den avlidne. Där kan någon från församlingen eller begravningsbyråerna hjälpa till, ta kontakt men någon av dem.
Begravning
Begravningsceremonin kan vara kristen , borgerlig, eller ske i någon annans religions ordning. Den kristna begravningen sker som regel i gravkapellet eller i kyrkan, enligt den svenska kyrkans ordning. Borgerlig eller icke kristen begravning hålls för det mesta i gravkapellet, den kan också hållas i annan värdig lokal. Begravning på annan ort än där den avlidne var folkbokförd kan " frånsett transporten" i regel ske utan extra kostnad för dödsboet.
Begravningskostnader
Oavsett tro eller samfunds tillhörighet är förvaring av den avlidne fram till begravningen, lokal för begravningsceremonin, öppning och igenfyllning av graven samt iordningställande av gravplatsen avgiftsfri. Även Kremering och transport av stoft i samband med kremering sker som regel utan kostnad, liksom gravsättning av kista eller urna och gravplats i 25 år. Har den avlidne tillhört svenska kyrkan, ingår även begravningsgudstjänst. Dödsboet ansvarar för begravningsbyråns kostnader, kista, kistdekoration, urna samt transport till förvarings- eller bisättningslokal. Dessutom ansvarar dödsboet även för bouppteckningskostnader, minnesstund, gravvård och gravskötsel samt kostnader för begravningsceremonin om den avlidne ej tillhör svenska kyrkan.