Under slutet av 20-talet och början av 30-talet gick en väckelse över Lövångersbygden, Det bildades EFS-föreningar i många byar och i Lövånger, Bodan, Broträsk, Uttersjöbäcken och Hökmark m.fl. uppfördes även bönhus. Det var ”inte utan vånda i bygden” som bönhuset i Lövånger invigdes 1933. I bönhusföreningens ursprungliga stadgar fanns klara riktlinjer kring upplåtandet av lokalerna och vem som kunde kallas som talare. Så småningom slogs EFS-föreningarna ihop och EFS- kretsförening i Lövånger bildades, som bedriver verksamhet i Lövånger fortfarande. I byn Svarttjärn uppfördes ett bönhus på 1950-talet av EFS-föreningen i byn, där föreningen fortfarande regelbundet håller gudstjänster och bedriver söndagsskola, som idag kallas ”Skatten”.
Under kyrkoherde Hedqvists ledning utarbetades 1936 riktlinjerna för ett samarbete mellan kyrkan och EFS i Lövånger. Ett fruktbart samarbete som genom åren fördjupats allt mer.
EFS och Svenska kyrkan erbjuder idag Lövångersborna ett gemensamt gudstjänstutbud. Barn- och ungdomsverksamheten bedrivs till stora delar gemensamt och dessutom samnyttjas lokaler i såväl Lövånger som ute i byarna.
Det fördjupade samarbetet har även inneburit samverkan mellan EFS och Lövångers församling. 2007-2014 arbetade EFS-prästen Åke Hägglund som samverkanspräst. Idag är Miranda Birgersson anställd som konsulent, även det en samverkanstjänst.
I EFS Västerbotten finns ytterligare 10 samarbetskyrkor, där EFS ansvarar för arbetet i en distriktskyrka.
EFS är en lekmannarörelse i Svenska Kyrkan som på Evangelisk-Luthersk grund vill främja Kristi rikes tillväxt.Som medlem i EFS får du, på demokratisk väg vara med och påverka vårt gemensamma kristna arbete i Lövångers församling. Kristi kyrka behöver engagerade människor som kan bidra med det man kan och det man brinner för.
Bild:Sennait Erichsen, sjuksköterska vid Aira sjukhus, och hennes man Erik, läkare. Missionärer i Etiopien med anknytning till Lövångerbygden.