1100-tals kyrka rustas upp för att passa nya behov
(Hämtat från "Mötesplatser i tiden", se bilder)
I Byarums kyrka i Växjö stift pågår en efterlängtad renovering och utbyggnad. Med stort engagemang från församlingen och i nära samarbete med Jönköpings läns museum anpassas kyrkan till framtida generationers behov.
Byarum ligger fem kilometer norr om Vaggeryd. Här finns Vaggeryds största kyrkogård och det förekommer en hel del begravningar, dop och vigslar i den vackra 1100-tals kyrkan. Men närmsta församlingshem ligger fem kilometer bort. Det har saknats både vatten, avlopp, toalett, kapprum och samlingsrum. Dessutom hade kyrkan inte renoverats sedan 50-talet och var i ganska dåligt skick.
– Vi kände att vi vill ha en kyrka som är med i tiden och vill vara rustade för att samhället kommer att växa ut mot landsbygden, säger kyrkogårds- och fastighetsföreståndare Lars Andersson. Kyrkorummet måste vara tillgängligt för alla som söker sig till kyrkan.
Kyrkorådet började skissa på hur man kunde få in de funktioner som saknades. Första tanken var att plocka undan lite kyrkbänkar. Men ganska snabbt insåg man att det skulle stympa sönder kyrkorummet.
– Kyrkan fylls tio gånger om året vid jul, påsk, vigslar och andra högtider. Om vi plockade bort kyrkbänkar, skulle vi plocka bort tillfällen att vara i kyrkan, säger Lars Andersson.
Eftersom kyrkan är så gammal trodde de först att det skulle vara omöjligt att göra en tillbyggnad och renovering och samtidigt bevara kulturarvet intakt. Men när Kyrkorådet tog kontakt med länsantikvarie i Jönköpings län Mattias Sörensen kom de efter noga övervägande fram till att det skulle vara möjligt.
Renoveringen inleddes 2016. Man började med kyrktornet; kalkning och takrenovering. I februari 2018 påbörjades rengöring av väggmålningar och renovering av altaruppsatser. Jönköpings läns museum ansvarar för att konservera predikstolen, krucifixen, tavlan med porträtt av Martin Luther och epitafium.
Det kommer att läggas in ett helt nytt golv och avfuktningsanläggning som har koll på klimatet under golvet. All el har bytts ut och luftvärme har satts in som komplement till elvärmen.
Hela projektet planeras att kosta 12 runt miljoner, som till hälften täcks av kyrkoantikvarisk ersättning (KAE), kyrkounderhållsbidrag och kyrkobyggnadsbidrag. Andra halvan har bekostats av pastoratet.
– Utan de bidrag vi sökte och blev beviljade hade vi aldrig kunna genomföra renoveringen, säger Lars Andersson.
Under hela processen har pastoratet fört en aktiv dialog med antikvariska rådgivare på Jönköpings läns museum. Även församlingen har varit engagerad. Det har utsetts en byggkommitté som haft täta möten med församlingsrådet och många frågor har lösts inom församlingen.
– Alla har velat vara med och fatta beslut och ta ansvar för vår kyrka. När vi skulle tömma kyrkan på kyrkbänkar hade vi 30 frivilliga som hjälpte till med att köra bort dem till målarfirman, säger Lars Andersson.
Eftersom renoveringen innebär att kyrkan är stängd under ett år, är öppenheten särskilt viktig, menar Lars Andersson. För att församlingen ska känna sig delaktig har det har hållits flera öppna visningar där församlingsborna informerats om vad som pågår.
Även personalen har fått nya, nyttiga lärdomar under processens gång. Till exempel varför det är så viktigt att vindarna besiktigas varje månad, eller vilka medel man kan använda och vilka man ska undvika vid städning.
– Många har fått en helt annan förståelse för vilken byggnad det är vi har ansvar för och vad man ska vara uppmärksam på, säger Lars Andersson.
Han hoppas att renoveringen ska hålla i minst 70 år till.
– Det viktigaste med det här projektet är att vi förvaltar något till nästa generation och inte låter det förfalla. Kyrkan ska användas till att bedriva mission, diakoni och gudstjänst. Renoveringen och tillbyggnaden innebär att vi anpassar oss efter den tid som är men ändå bevarar kyrkans kulturhistoriska prägel.
Byarums kyrka
• Byarums kyrka tillhör Byarum-Bondstorps församling. Kyrkan står troligen på klostergrund som grundats omkring år 1150. Klostret flyttades till Sko i Uppland år 1236 och blev Skokloster.
• Den medeltida kyrkan i Byarum uppfördes troligen i anslutning till klostret, först av trä och sedan av gråsten. På norra och södra väggen av mittskeppet finns fragment av målningar med bibliska motiv, som tros härstamma från 1300-talet.
• 1758-1759 tillbyggdes koret, sidoskeppen samt klocktornet som uppfördes åren 1766 respektive 1786. Kyrkporten mot öster kom till 1828.
• I Byarums pastorat finns tre församlingar som alla har genomgått totalrenoveringar; först ut var Svenarums kyrka som färdigställdes 2014.
• Renoveringen och utbyggnaden i Byarums kyrka påbörjades 2016 och beräknas vara färdig i december 2018.
• Byarum har jobbat jobbat med att tillgängliggöra kyrkans historia och kulturarv på flera sätt, bland annat med hjälp av audioguider och digitala kyrkogårdsvandringar där besökare i sin smartphone kan lyssna på historien om personer som ligger begravda på kyrkogården.
• Hela projektet har genomsyrats av barnens perspektiv, i enlighet med barnkonsekvensanalysen i Kyrkoordningen, där det står att barnet intar en särställning i kristen tro.