Kyrkans historia
Carl Johans kyrka är inte den första kyrkan i Majorna. Redan i början av 1700-talet hade en kyrka inrättats i ett förrådshus vid Gamla Varvet som var till för de människor som hade sitt arbete förlagt till varvet och amiralitetet. För övrigt var Majborna hänvisade till Örgryte kyrka som var huvudkyrka i pastoratet ända fram till 1883.
På 1700-talet var det många som ville att Majorna skulle bli en egen församling och få en egen kyrka. I maj 1786 gav Kung Gustav III tillstånd till gudstjänstfirande i en provisorisk lokal. I kyrkböckerna kallas den för Mariebergs församling. En materialbod på Mariebergs kyrkogård, som togs i bruk 1787, blev församlingens kyrkolokal, ett provisorium som varade i 40 år.
Bygget av Carl Johans kyrka startade 1824 och invigdes den första söndagen i advent 1826. Kyrkan har fått sitt namn efter kung Karl XIV Johan , som något år före invigningen varit på besök i det närliggande porterbruket. På 1860-talet påbörjades den renovering som innebar att altaret flyttades till kyrkans östra sida och en ny orgel placerades på en läktare vid västsidan. Även en ny predikstol och nya bänkar införskaffades. Kyrkans yttre fick sitt nuvarande utseende i samband med en renovering 1900, då tornets stenbyggnad försågs med en kopparklädd lanternin. Den senaste renoveringen av kyrkans insida var klar i december 1988.