Lyssna

Nyhet / Publicerad 27 juni 2024

Arbetet på kyrkogården

Arbetet på kyrkogårdarna


På Dalby församlings kyrkogårdar utför vi arbeten under olika delar av säsongerna.
På vintern hamlar vi träd, klipper barrträdshäckar och barrträd.
Under våren när de gröna börjar växa börjar gravskötseln med mekanisk ogräsbekämpning, klippning av växter i rabatter, gräsklippning och rensning av gångar.


Under försommaren beskärs buskar som t ex rosenbuskar, lavendel och dylikt.

Under sommaren och hösten fortsätter gravskötseln med mekanisk ogräsbekämpning, gräsklippning och rensning av gångar, vi klipper även lövträdshäckar under sommaren. Ungefär var tredje vecka försöker vi titta över alla skötselgravar.


Normalt pågår en växtsäsong mellan april till november. Eftersom vi de senaste åren har haft väldigt varma vintrar har växtsäsongen blivit längre och pågår nu mer mellan mitten av mars till slutet av december.

Vad innebär mekanisk ogräsbekämpning och varför använder
vi oss av det?

Anledningen till att vi använder oss av mekanisk ogräsbekämpning är för att vi inte får använda bekämpningsmedel på hårdgjorda eller genomsläppliga ytor, inte heller klass 3 preparat eller ättika. Som t ex kan användas på grusgångar, vägar, gårdsplaner och hårdgjorda ytor. Manuell ogräsbekämpning är mer skötselkrävande, men används medvetet som en del av ett långsiktigt miljöarbete.


Gravstenar får rengöras med ”Grön fri” om man följer bruksanvisningen. Gravstenar av känsliga mjukare stensorter som kalk- och sandsten rengörs helst inte. Gravstenar av en hårdare stenart kan tvättas med vatten, mjuk borste och möjligen milt och nedbrytningsbart diskmedel eller såpa. Rengöring med vatten utförs inte vid risk för frost.
Detta är beslutat av Länsstyrelsen som är vår tillsyningsmyndighet.

Buxbomssjuka på kyrkogårdarna

På grund av att vi fått in buxbomssjukan på Dalby Församlings kyrkogårdar får man inte föra in och plantera buxbom på kyrkogårdarna. Länsstyrelsen har beslutat att man endast får använda befintlig buxbom på kyrkogårdarna och inte ersätta döda och sjuka plantor med nyinköpt buxbom. Detta för att minska spridningen av buxbomssjukan. Kyrkogårdsförvaltningen håller därför på att föröka nya buxbomsplantor av friska häckplantor som redan finns på kyrkogården. Detta är ett tidskrävande arbete som tar två år från att vi tagit sticklingar tills vi har färdiga plantor som kan planteras ut.