Alla sorters bröd är välkomna - matbröd, kaffebröd, grova bröd, lätta bröd, stora bröd, små bröd, tunna bröd, tjocka bröd, hårda bröd, mjuka bröd, glutenfria bröd, und so weiter...
Du som vill baka och bidra till försäljningen lämnar in ditt bröd antingen på fredag 28 mars i Församlingens Hus kl 09.00 - 16.00 eller samma dag (söndag 30 mars) gärna innan högmässan kl 11.00! (Hinner man inte innan - går det bra att ta med direkt till kyrkkaffet ca 12.15 i Församlingens Hus.)
Brödet som trygghet
Vi hör ihop som en enda mänsklighet vilket manifesteras när vi delar bröd med varandra. Att baka och sälja bröd till förmån för fastekampanjen har varit en tradition sedan den första Fasteaktionen 1965. Brödbaket blir en konkret handling att stötta människor som räddar liv där katastrofer inträffat. Brödet går från dina händer till där det händer.
Symbol för medmänsklighet
Bröd har länge varit en basföda för mänskligheten. Att dela sitt bröd är en av de äldsta symbolerna för medmänsklighet. I många delar av världen delas ett stort bröd vid varje måltid - något som förenar och som alla kan förlita sig på.
På en plats som är drabbad av kris och konflikt är brödet ofta den enda kost som går att få tag i. Bagerierna har många gånger en livsavgörande roll för ett samhälle i krig och människor organiserar sig snabbt för att hålla dessa igång.
Act Svenska kyrkans insatser i exempelvis Mellanöstern säkerställer att bagerierna fort kan byggas upp igen och kan börja leverera bröd till subventionerat pris. Brödet räddar inte bara liv - utan representerar även gemenskap, trygghet och värme när man samlas kring brödet för att äta.
I solidaritet med de människor som just nu lever i djup kris - delas här ett recept på chobaz, ett mycket vanligt bröd i Mellanöstern.
Chobez (ca 15 bröd)
Ingredienser:
25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
Ca 12-13 dl vetemjöl
1 tsk socker
1,5 tsk salt
Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, mjöl och socker. Knåda degen, antingen ordentligt för hand eller i maskin. Degen ska bli smidig, använd inte för mycket mjöl så den blir kompakt.
Dela upp degen i cirka 15 bollar och lägg på ett lakan, bakduk eller tunt tyg och täck över med detsamma.
Kavla ut varje boll till ett runt bröd ungefär lika stort som en assiett. Tryck inte för hårt när du kavlar, då kan inte brödet resa sig när det gräddas.
Låt bröden jäsa på och under en duk (lägg inte bröden direkt på plåt eller bord) i cirka 1,5 timmar.
Grädda bröden mitt i ugnen i 275 grader. Plåten ska vara varm när du lägger på bröden. När du ser att bröden börjar få färg på över- och undersidan, efter cirka 3–4 min, så är det färdiggräddat.