Gravvårdar

Om du besöker någon av våra kyrkogårdar, kan du mötas av gravstenar som ligger ner, detta beror på att vi bedömt den som fara för personal och allmänheten. Våra vaktmästare har en viktig uppgift på våra kyrkogårdar att se över säkerheten. 
De senaste åren har det förekommit olyckor på grund av fallande gravstenar, där både personal och allmänhet har drabbats.
Församlingen är ansvarig för att begravningsplatsen är en säker miljö, för såväl arbetstagare som allmänheten som besöker den. Det innebär att även om gravrättsinnehavaren äger och ansvarar för gravordningarna, så ska församlingen kontrollera att de är säkert monterade.

Det är även församlingens ansvar att uppmärksamma gravrättsinnehavarna i de fall en gravsten inte är säkert monterad. Är den inte det, läggs stenen ner på marken eller säkras på annat sätt. Samtliga gravrättsinnehavare kontaktas via brev, för att få information om de behöver åtgärda säkerheten med monteringen. Därför är det viktigt att det finns innehavare till alla gravar. Pga detta så finns det nu många gröna skyltar på våra kyrkogårdar där innehavaren anmodas att kontakta församlingen. Det kan vara att det inte finns tillräckliga uppgifter eller att det saknas innehavare. Vet du om någon anhörig som kanske inte bor häromkring och har fått en skylt så ring gärna expeditionen så kanske vi kan lösa det hela med din hjälp.

Om ni har några frågor vänligen kontakta Anders Wallington, 0340-61 35 11. Besöker ni någon av kyrkogårdarna, kan även vaktmästarna svara på frågor.

Råd och anvisningar för hur en gravsten ska monteras och provas ges av Centrala gravvårdskommiteén. På www.skkf.se finns att läsa om hur säker montering av gravstenar ska göras.

Vi gör allt för att det ska vara säkert att besöka våra kyrkogårdar!

Hjälp oss att bevara vår kultursaktt!