Lyssna

Kyrkans sociala arbete - Diakoni

Diakoni är kyrkans omsorg om medmänniskan och skapelsen, ibland kallas det också kyrkans sociala arbete. Det handlar om att genom delaktighet, med respekt och i ömsesidig solidaritet möta människor i utsatta livssituationer. Grunden för arbetet är Guds kärlek, som den möter oss i Jesus Kristus.

    • Vi behöver träffas och samtala och göra saker tillsammans för att främja gemenskapen med varandra. Det kan vara t.ex. vid en dagledigträff, en sopplunch eller i en syförening. Vi behöver mötas över kulturgränser, svenskar och "nya svenskar". 
    • Någon av oss kan ha särskilda bekymmer och behöva hjälp och stöd i en utsatt livssituation. Då ska man kunna få samtala med någon enskilt och i förtroende. Som diakoniarbetare i våra församlingar står vi till förfogande för samtal, råd och stöd i olika situationer. Vi kan göra hembesök eller sjukbesök, om någon önskar det.
      • För dem som förlorat sin livspartner, inbjuder kyrkan varje termin till en Leva-vidare-grupp, där vi får dela erfarenheter med dem som är i samma livssituation.
        • Vi uppmärksammar äldres födelsedagar på ett särskilt sätt och inbjuder till Högtidsdagsfester i varje församling. Vi besöker även regelbundet vårt äldreboende Haganäset där särskilt våra  frivilliga medarbetare gör en stor insats.
          • Vi engagerar många frivilliga i olika grupper: Diakonigruppen och Gudstjänstgruppen på Haganäset, i pastoratets kyrkliga syföreningar i Brevik, Forsvik, Mölltorp och Undenäs och i Mötesplats Mölltorp.
          • Du är alltid välkommen att höra av dig om du vill boka ett enskilt samtal med någon av oss som jobbar inom diakonin.
  • Titta gärna efter annonsering om våra öppna samlingar. Kom och se och delta!
  • Och till sist men inte minst - engagera dig gärna som frivillig medarbetare - hör med oss om vad som kan passa för dig!

Leva vidare

När du mist en anhörig, artikel från Kyrkbladet sommar 2024

Marite Larsson Jalmelin

Marite Larsson Jalmelin

Diakoniassistent, Karlsborgs pastorat

Eva-Britt Andréson

Eva-Britt Andréson

Diakoniassistent, Karlsborgs pastorat

Mer om Eva-Britt Andréson

Vikarierande diakoniassistent

Viktoria Adolfsson Agnesten

Viktoria Adolfsson Agnesten

Diakoniassistent, Karlsborgs pastorat