Lyssna

Nyhet / Publicerad 9 juni 2020

Information om gravrätt och att vara gravrättsinnehavare

Gravregister skall föras av den som förvaltar en allmän begravningsplats.  Det är bara de som är antecknade som innehavare i gravregistret som kan utöva gravrätten, och till gravrätten finns både rättigheter och skyldigheter:

Till gravrättsinnehavarens rättigheter hör bland annat:
 - bestämma vilka som skall gravsättas inom gravplatsen
- bestämma gravanordningens utseende och beskaffenhet
- bestämma gravplatsens utsmyckning och ordnande i övrigt
- få gravrätten förnyad på vissa villkor vid upplåtelsetidens utgång

Till gravrättsinnehavarens skyldigheter hör bland annat att: 
- hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick, vilket betyder att graven inte får bli vanvårdad och se oskött ut. Sedan 2017 klipper kyrkogårdsförvaltningens personal gräset med gräsklippare så nära de kan, resten tas bort av gravrättsinnehavaren om inte ett skötselavtal är löst.
- iaktta huvudmannens bestämmelser när det gäller gravanorningen utseende och beskaffenheter samt gravplatsens utsmyckning och ordnande i övrigt. 
- före gravrättstidens utgång till huvudmannen göra anmälan m förnyelse av gravrätten
- Anmäla ny gravrättsinnehavare.

Om man inte har möjlighet att själv sköta graven så kan man teckna gravskötselavtal genom kyrkogårdsförvaltningen. Se info nedan. 

Kyrkogårdsförvaltningen får enligt lag inte bekosta begravningsavgiften för att sköta gravar som vi själva inte förvaltar . 

Alla som är folkbokförda i Sverige betalar begravninsgavgift och i den ingår: (Ur Begravningslag (1990:1144) Hela lagen kan läsas här: Begravningslagen

6 §   För den som vid dödsfallet var folkbokförd inom en huvudmans förvaltningsområde skall huvudmannen utan kostnad för dödsboet tillhandahålla
   - gravplats eller motsvarande på allmän begravningsplats under en tid av 25 år,
   - gravsättning inklusive gravöppning, återfyllning och iordningställande av öppnad grav,
   - transporter från det att huvudmannen övertagit ansvaret för stoftet till dess att gravsättning har skett, med undantag av transport för gravsättning utanför huvudmannens område, om inte transporten beror på ett avtal om tillhandahållande av särskilda gravplatser,
   - kremering,
   - lokal för förvaring och visning av stoftet, samt
   - lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler.
Lag (1999:306).

7 §   De tjänster som anges i 6 § skall utan kostnad för dödsboet tillhandahållas även av annan som förvaltar en allmän begravningsplats än den huvudman som avses i 6 §, om den avlidne kan beredas gravplats där. Lag (1999:306).

8 §   För en dödfödd som enligt 2 kap. 3 § skall beredas gravplats på en allmän begravningsplats skall bestämmelserna i 6 och 7 §§ tillämpas. Lag (1999:306).

Har ni frågor är ni alltid välkomna att kontakta kyrkogårdsförvaltningen. 

 

Gravskötsel och service

Här finns information om priser och vad som ingår i ett gravskötselavtal.