En vitkalkad kyrka med gravar på en kyrkogård framför kyrkan. Blå himmel och det är höst.
Lyssna

Begravningsombud

Församlingarna inom Svenska kyrkan har sedan relationsförändringen mellan staten och Svenska kyrkan fortsatt att vara huvudmän för samhällets begravningsverksamhet (utom i Stockholm och Tranås).

Begravningsombud har tillsammans med länsstyrelserna sedan år 2000 en nyckelroll i samhällets tillsyn över den allmänna begravningsverksamheten. De är nödvändiga för att ett kyrkligt huvudmannaskap ska vara förenligt med religionsfrihetens principer samt för att tillförsäkra dem som inte är med i Svenska kyrkan inflytande över begravningsverksamheten.

Begravningsombudens uppgifter är att granska:

  • att huvudmännen särredovisar begravningsverksamhetens intäkter och kostnader så att inte begravningsavgiften subventionerar församlingsverksamheten.
  • att huvudmännen tillhandahåller särskilda gravplatser för dem som inte tillhör något kristet samfund.
  • att huvudmannen samråder med företrädare för andra trossamfund och andra parter när man bygger, utvidgar eller ändrar en allmän begravningsplats och om förvaltningen av de särskilda gravplatserna
  • att huvudmannen tillhandahåller ceremonilokal utan religiösa symboler.

Begravningsombud för Landvetter Härryda pastorat är Anders Ljung, Dalvägen 18, 433 61 Sävedalen, 0703-49 44 48, l.anders.ljung@telia.com