Ett gult rapsfält med skog i bakgrunden.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Musik i sommarkväll

Hela sommaren,1 juni-31 augusti. Vad blir det för musik? Se här!

Om sommarmusiken

Varje lördag från 1 juni till 31 augusti bjuds det på musik kl 18.00 i Bankeryds kyrka. Sommarens program kommer med rikt och blandat innehåll med musiker både från vår egen bygd och mer långväga ifrån.

Efteråt serveras fika av Hembygdsföreningen i Hembygdsgården.
(Förutom lördagarna 13/7, 20/7 och 27/7 för då pågår Vägkyrka.)

Konserterna anordas i samarbete med studieförbundet Sensus.

Varmt välkommen!

Program

1 juni - Sånger med sommarkören

Körsång och somriga melodier för hela slanten med projektkören Sommarkören som övat under maj månad under ledning av Ann Rudåker Thorell.
Församlingens två vuxenkörer utgör grunden för kören som nu får äran att inleda sommarens breda musikprogram i Bankeryds kyrka.

8 juni - Jönköpings storband 

Jönköpings Storband har en traditionell storbandssättning d.v.s. saxofoner, tromboner, trumpeter och ett komp bestående av trummor, gitarr, bas och piano. Bandet bjuder på musik som tillfredsställer många smakriktningar. Repertoaren blir blandat svenskt, psalmer, visor och jazzklassiker i storbandsarr. 

15 juni - John Bauer brass

Åter igen ger de sig ut på sommarturné i bygdens kyrkor. Ensemblen är en del av Jönköpings Sinfonietta och har under sina mer än trettio år på scen gjort sig kända för sitt nytänkande och glädjefyllda sätt att jobba med musiken. Repertoaren sträcker sig genom alla tidsepoker och genrer. "Välkomna till en konsert med sommarens vackraste musik!"

21 juni - Musik i midsommarkvällen (Obs fredag och kl 20.00!)

Nina Åkerblom Nielsen, sång och piano och Greger Siljebo, riksspelman, violin och mandola förgyller midsommarkvällen med somriga toner. 
Du som vill och kan - Kom gärna i folkdräkt! 

29 juni - Hjorth et Hjorth

"Från Bach till landsvägarna i West Virginia"
En hyllning till kärlek för musik och två systrars speciella band. Med Olivia & Vendela Hjorth, från Bankeryd, på violin respektive cello och med sällskap av musiker.

6 juli - Noa Edwardsson 

Noa är en ung organist från Jönköping som studerar sin master i kyrkomusik med inriktning orgel. Han har studerat och haft masterclasses med flera namnkunniga inom området. Utöver studierna har han varit med i urvalsarbetet för nya psalmer till kommande psalmboksrevision, samt är vice Förbundsordförande för Svenska Kyrkans Unga. Noa bjuder på ett brett program från Bach till Mendelsohn och egna improvisationer av psalmer. 

13 juli - Sofia Winald Trio

”A Swedish Portrait” är en underbar samlad skatt av Svensk Jazz. Det är musik av våra stora jazzlegender både nationellt och internationellt. Trion tolkar musiken med egna arrangemang och skapar ett traditionellt sound där musiken och improvisationen går hand i hand. Trion vill med detta program lyfta fram  låtar ur vår jazzrepertoar och samtidigt berätta en och annan anekdot från     jazzhistorien. Låt musik och historia smälta samman. Lyssna och njut.

20 juli - Camerata Mandolino Classico 

"De stora flöjtmästarna under Barocken"
Musik för flöjt, mandolin, cello och cembalo av Vivaldi, Bach, Telemann med flera. Camerata Mandolino Classico är en ensemble som särskilt blivit känd för sina framföranden av venetiansk barockmusik. Grundaren till gruppen är den svenska mandolinspelaren Lars Forslund, som förde samman en grupp venetianska och svenska musiker. I kvällens konsert medverkar också bl.a Mimmie Grennäs på blockflöjt och Ann Rudåker Thorell på cembalo.

27 juli - Moa Eklöf, Maja Björk & Samuel Rörström

Trion kommer alla tre från Småland och studerar tillsammans på Högskolan för scen och musik i Göteborg för att bli musikalartister. Det blir en konsert fylld av sånger ur olika musikaler där historien bakom sången presenteras. Det blir utdrag från välkända musikaler såsom “Kristina från Duvemåla” och mycket annat.

3 augusti - Greger Siljebo & Stefan Wingefors

 "I Full Frihet"
Greger Siljebo är violinist och mandolaspelare och Riksspelman sedan 1985. Med artister som Alf Hambe och Eva Bartholdsson har han stått på de flesta av landets vis- och folkmusikscener. Stefan Wingefors är en av Sveriges mest anlitade frilansmusiker inom jazz, pop och folkmusik. Tillsammmans varvar de mellan piano, fiol, bas och dragspel. Folkmusik, jazz, klassiskt eller allt samtidigt… Det mesta finns att hitta i det musikaliska mötet mellan dessa två musikanter.

10 augusti - Ellen Bertilsson, Lydia Egerhag & Isac Johansson

"Svenska pärlor"
Tre småländska musiklärarstudenter på Musikhögskolan i Malmö. Framför låtar ur den svenska musikskatten inom jazz, klassisk, musikal, pop, visa och folkmusik. Piano, sång, fiol, vokalensemble och flygelhorn. All musik är på svenska! 

17 augusti - Trio Sidekick

"Smultronställen i Bankerydsdalen"
Musikalisk promenad i Bankerydsdalen! Trion består av Boel Garton, flöjt, Helena Svanängen, klarinett och sång, samt Margareta Eriksson, fagott. Möte mellan den prunkande naturens blommor, fjärilar och dofter och musik från barockens dagar till dags dato. Med är också Per-Åke Wennerberg som skrivit arrangemang och tar med sig sitt röda dragspel och sin cajon. Nu är det gott att leva…

24 augusti - Hanna Hallqvist, Sofia & Björn Sandberg

"Andas in andas ut, musiken som följt oss"
Sofia och Hanna har känt varandra sedan gymnasietiden och kärleken till sången förde dem samman. Musikal ligger Sofia närmast hjärtat och för Hannas del soulig pop. Tillsammans med pianisten Björn Sandberg bjuder de på program med värme, känsla och nerv. Duetter från såväl folkmusikgenren som pop och filmmusikens värld blandas med personliga solofavoriter. 

31 augusti - Högt i tak

Ett Jönköpingsbaserat gäng som låter hjärtat vara med när de fritt sovrar bland sina favoriter. Firar i år 40årsjubileum är över 30 medlemmar! Bandledare är Mart Hallek. Det blir klackarna i taket och drag under galoscherna men ett antal vackra sånger smyger sig in också. 

Gudstjänst och mässa

Gudstjänster i juli månad.

Kvinnlig präst på strand med barn i bakgrunden.

Act Svenska kyrkan

Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer.