Flera olika tårtdekorationer till bröllop står på ett bord.
Foto: Ulrika Robsarve /Ikon

Vigsel i Sandvikens pastorat

I kärleken till varandra anar vi också Guds kärlek. Här kan du boka vigsel i kyrkan, ute i naturen, hemma...

Välkommen att boka vigsel direkt här på webben

  • Välj kyrka och/eller datum och få upp lediga tider i kalendern. Syns det inga tider i kalendern beror det på att vigseltiderna redan är bokade.  
  • Välj en tid och fyll i uppgifter i formuläret som öppnas. När bokningen skickats till oss, gör vi en avstämning innan vi skickar ut en definitiv bekräftelse.
  • Har du frågor eller inte hittar någon tid som passar, kontakta Pastorsexpeditionen på 026-25 30 53 eller maila sandviken.pastorat@svenskakyrkan.se

Alla personuppgifter behandlas enligt GDPR.

Frågor & svar


Måste man vara medlem för få att gifta sig i Svenska kyrkan?

För att få gifta sig i Svenska kyrkan måste åtminstone en av er vara medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Varmt välkommen att kontakta oss om du önskar att bli medlem i Svenska kyrkan! Länk till sida om medlemsskap i Svenska kyrkan.

Ni behöver intyg om hindersprävning från skatteverket

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år. Länk till Skatteverket. När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Ni ska lämna båda intygen till prästen, som efter vigseln fyller i intygen och skickar dem till Skatteverket.

Vad kostar en vigsel i kyrkan?

Själva vigseln kostar ingenting. Kyrka, präst, musiker och vaktmästare är gratis!  

Finns det möjlighet att hyra lokal i samband med vigsel?

Ja! Vid vissa av våra kyrkor finns möjlighet att hyra lokal för bröllopsfest. Klicka här för att komma till sidan med pastoratets lokaler där det står mer om priser och andra praktiska saker. 

Drop in - vigsel

Vi ordnar präst, lokal, musik, vittnen och till och med datum! Gäster, bukett och kläder är alla valfria och ni bestämmer själva hur ni vill göra.
På den stora dagen tar ni med er varandra, ringar, godkänd hindersprövning och giltiga legitimationer.

Måste man gifta sig där man bor?

Vigseln kan äga rum i den kyrka eller församling som brudparet önskar.  Tänk på att det är viktigt att vara ute i god tid med att boka, gärna ett år i förväg! Detta särskilt om det är en populär kyrka eller en populär tidpunkt eller speciella datum. 
Du kan också ha vigseln hemma, ute i naturen tex vid Storsjön. Prata med prästen om era önskemål.

Vigsel utomlands

Olika länder har olika regler för utländska vigslar. Den präst som viger er utomlands måste ha vigselrätt i just det landet. Därför kan inte en präst som arbetar i Sverige följa med och viga er utomlands. Mer om att gifta sig utomlands här.

Förnya äktenskapslöfte och välsignelse

Möjlighet finns för er som önskar förnya era äktenskapslöften. Det finns också möjlighet för er som ingått borgerligt äktenskap att få en kyrklig välsignelseakt över ert äktenskap. Kontakta pastorsexpeditionen så hjälper vi er att boka detta: 026-25 30 53

Mer om vigsel i Svenska kyrkan

På Svenska kyrkans webbplats finns mer information om hur vigseln går till, vad det innebär och många praktiska saker kring vigselgudstjänsten.