Närbild på en piltavla.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Kommunikation och kyrkovalet

Kyrkovalet är ett stort samverkansprojekt där vi alla behöver hjälpas åt att synliggöra och informera om Svenska kyrkan och hur valet går till.

Valnämndens informationsansvar

Valnämnderna har ett särskilt informationsansvar för allmän information om valet. Det handlar om att öka medvetenheten bland de röstberättigade om att valet äger rum och vad det handlar om, men också om praktiskt viktig information som skyltar till vallokaler och information om hur man röstar.

Valnämnderna kan välja att själva ansvara för informationen, men församlingar ska bistå valnämnden, om valnämnden så önskar. Samverkan med dem som normalt arbetar med kommunikation i församlingen och bruk av ordinarie kanaler för kommunikation rekommenderas.

Församlingarnas kommunikationsansvar

Stift och församlingar behöver förklara varför man ska rösta i tre val och vilka uppgifter som ligger på respektive nivå (kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomöte). Uppgifter om var förtidsröstning sker och deras öppettider samt vallokalerna är också viktig information som åligger församlingen att informera om.

Församlingars kommunikationsuppgift handlar med andra ord om att kommunicera varför det är kyrkoval, hur det går till och när det äger rum.

Nomineringsgrupper och kandidater

Nomineringsgrupper och kandidater har själva ansvar för att kommunicera med väljarna om vad de har för program, åsikter och målsättningar. Stift och valnämnder har information och kontaktuppgifter till dem.​

Behandla alla nomineringsgrupper lika

Det går bra att informera om nomineringsgrupper på till exempel församlingens eller pastoratets hemsida, tidning eller i sociala medier. Exempelvis kan man ställa samma frågor till alla nomineringsgrupper att svara på, eller ge utrymme att berätta om nomineringsgruppens valprogram.

Tänk på att det är viktigt att behandla alla nomineringsgrupper lika. Bedöm eller kommentera inte nomineringsgruppers svar och program. Om en nomineringsgrupp väljer att inte delta är det bra att det tydligt framgår och de blivit tillfrågade. Var generös med att ta in sena svar, om det är möjligt.

Läs mer om valnämndens informationsansvar och samarbete kring att kommunicera kyrkoval här!