Foto: Mikaela Eriksson

Landsbygdens levande kulturarv

Kyrkorna är en del av församlingens, landsbygdens och landets historia, men även en del av människors personliga livsberättelser. Här äger stora händelser rum både i glädje och sorg. Stunder som vi minns hela livet. Här nedan gör vi ett nedslag i en av dessa kyrkor som med sin 500-åriga historia rymmer många berättelser. Välkommen in!

Det är sensommar och solen bryter sakta genom molntäcket i pastoratets östra område. På en höjd mitt i ett förtrollande landskap, omgiven av höga berg och älv ligger Ragunda gamla kyrka. I jordnära färger och material smälter kyrkan naturligt in i miljön. Här har den stått sedan den byggdes någon gång mellan år 1480 och 1510.

Populär vägkyrka

Den här dagen är det vägkyrka, en återkommande sommartradition där kyrkan är öppen med möjlighet för samtal och guidning samt enkelt fika. Kyrkporten står öppen och inifrån hörs ljudet av röster och svaga medeltida musiktoner. Guiden Linnea Engström är i full gång och berättar för två turister om kyrkoorgeln som är Jämtlands äldsta spelbara orgel. 

Under tre somrar har Linnea arbetat som sommarguide i vägkyrkan. Hon berättar att hon vill att alla ska känna sig varmt välkomna och få ta del av den lugna miljön. I snitt kommer runt 20 personer per dag under vägkyrkans öppettider. Tydliga vägskyltar guidar enkelt till en av Jämtlands bäst bevarade medeltidskyrkor.

Det unika korskranket framför koret är en av många fina sevärdheter i kyrkan. Foto: Mikaela Eriksson

Korskrank och väggmålningar

– Fridfull, spännande och färgstark är tre ord som beskriver kyrkan enligt Linnea. Hon betonar särskilt det ovanliga korskranket, en dekorativ träställning som står framför koret i syfte att avgränsa mot församlingsutrymmet. Det är unikt att se i dagens svenska kyrkor berättar Linnea.

Utöver detta finns det mycket att se bland annat de imponerande väggmålningarna från 1600-talet. I över 200 år var de dock överkalkade, men vid en stor restaurering under 1920-talet togs de bibliska berättelserna åter fram. Under 70 år stod kyrkan helt övergiven, men efter renoveringen brukas den och idag används den bland annat vid bröllop, dop och sommargudstjänster. 

Upplev kulturarvet

Ta chansen och besök Ragunda gamla kyrka eller någon av våra andra kyrkor i vårt pastorat. Klicka här för att komma till vår digitala kalender och se vad som händer i våra kyrkor. Som församlingsmedlem är du med och bevarar historien vidare. 

Mer information om Ragunda gamla kyrka hittar du här