Elektorsval

Här finns information om val av elektorer och elektorsersättare och hur dessa registreras.

I biskopsvalet har stiftets präster och diakoner, domkapitlets och stiftsstyrelsens ledamöter samt särskilt utsedda elektorer rösträtt. 

Det ska väljas lika många elektorer och ersättare som det finns röstberättigade präster och diakoner i stiftets alla församlingar och pastorat tillsammans när stiftsstyrelsen beslutar om tidpunkt för valet.

Inom varje församling/pastorat ska det väljas minst en elektor. Resterande elektorsplatser ska fördelas proportionellt av stiftsstyrelsen i förhållande till antalet röstberättigade medlemmar i respektive församling/pastorat. Stiftsstyrelsen beslutade om tidpunkt för valet samt att fördela elektorsplatserna 26 oktober. Fördelningen av elektorer kan du se här!

Det är kyrkofullmäktige som väljer elektorer och dess ersättare. Vid valet får inte de personer rösta som redan har rösträtt vid biskopsvalet.  

Valbar till elektor och elektorsersättare är den som är  

  • döpt
  • tillhörig Svenska kyrkan och kyrkobokförd i aktuell församling eller pastorat
  • är 18 år senast den dag valet av elektorer och elektorsersättare äger rum
  • inte har en ledande ställning (tänk chefsposition) i församlingen eller pastoratet.  

Ersättarna ska vara lika till antal som elektorerna. Valet av elektorer och ersättare är ett indirekt val som vanligtvis sker som ett majoritetsval, men som också kan ske på ett proportionerligt valsätt. Ersättarna är inte personliga utan samtliga ersättare ska kunna träda i tjänst för samtliga elektorer. Vid majoritetsval beslutas ersättarnas inträdesordning och den ska framgå av protokollet. Om ingen inträdesordning beslutas träder ersättarna i tjänst utifrån den ordning de är uppställda i protokollet. Vid proportionellt valsätt ska ersättarnas inträdesordning följa bestämmelserna i 39 kap. kyrkoordningen.  

Vid valet av elektorer utgör varje församling eller, om församlingen ingår i ett pastorat, varje pastorat en valkrets. 

Praktisk information elektorsvalet

Valet av elektorer och dess ersättare ska rapporteras till stiftsstyrelsen senast 1 december. Rapporteringen sker genom att fylla i ett digitalt formulär. Har du förlorat länken till formuläret kontakta skarastift.biskopsval@svenskakyrkan.se och begär en ny länk. 

Vidare ska protokollsutdrag som påvisar valets resultat skickas via e-post till: skarastift.biskopsval@svenskakyrkan.se 

Underrättelse om tid och plats för nomineringsval, hearing och biskopsval

Stiftsstyrelsen kommer att kalla röstberättigade till nomineringsval och biskopsval, samt bjuda in till hearing. Kallelsen kommer att skickas personligen till alla röstberättigade, och till samtliga församlingars och pastorats officiella e-postlådor för vidareförmedling till valda ersättare.

Vid frågor om biskopsvalet

telefon: 0511-262 00
e-post: skarastift.biskopsval@svenskakyrkan.se