Lyssna

Filmkvällar

Gemenskap med film och fika

Vi inleder med att fika kl 18, filmen startar kl 18.30. Efter filmen är du som vill välkommen att stanna kvar och samtala fram till kl 21. Ingen anmälan. 

Den sista resan

Torsdag 3 oktober visas filmen av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson i Asmundtorps församlingshem.

När Lars Hammar efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension ser han framför sig en ljuvlig “tredje ålder” med resor, vin och upplevelser tillsammans med sin fru Tiina. Men det blir inte som han tänkt sig. I stället för att ta för sig av livets goda blir Lars alltmer passiv och viljelös hemma i sin läderfåtölj, till både Tiinas och deras son Filips stora frustration, och förtvivlan.

Då får Filip en idé – att ta sin skröpliga gamla far till hans älskade Frankrike och låta honom återse de platser som han älskat mest i livet. Genom att göra samma bilresa som familjen brukade göra när Filip var barn och i hemlighet iscensätta några av livets härligaste ögonblick hoppas han kunna tända Lars livsgnista igen. Till sin hjälp tar Filip sin bästa vän Fredrik, några rejäla doser optimism och påhittighet samt en gammal orange Renault 4. Äventyret kan börja!

Så vit som en snö

Måndag 11 november visas filmen av Jan Troell i Häljarps församlingsgård.

Elsa Andersson, Sveriges första kvinna med flygcertifikat, växer upp på en stor bondgård i Strövelstorp, nordvästra Skåne vid 1900-talets början. Hennes fascination av höjder och fart gör att Elsa, mot sin fars vilja, börjar en flygutbildning 1919 på Enoch Thulins flygskola i Ljungbyhed. Hon får där uppleva både romantik och tragik när hon träffar den charmige flyginstruktören Erik Magnusson och skolans arrogante hetsporre Robert Friedman.

Men Elsas drömmar tog inte slut med ett flygcertifikat. Hon ville lära sig hoppa fallskärm. 1921 reste hon därför till Tyskland för att gå i fallskärmshopparskola. För att förverkliga sin dröm om ett spännande liv får Elsa betala ett högt pris. Frågan är om det är värt det?

Eva Baunsgaard

Diakon