Foto: Karin Grönberg

Klosterklang

En fredag i månaden inbjuds du in till konsert för att avsluta arbetsveckan och inleda helgen med en stunds klangfull musik under Klosterkyrkans inbjudande valv. Det är min förhoppning att du både ska kunna njuta och vidga dina musikaliska vyer. En fredag i månaden kl 17.00. Från 16.30 serveras alkoholfri cider och salta pinnar.

Med Konsertserien Klosterklang vill jag inbjuda dig till att, inte bara lägga märke till musiken, utan att lyssna. Lyssna till musiken när den föds i ögonblicket, i det mänskliga mötet som uppstår mellan den/de som framför, dig som lyssnar och rummet som musiken framförs i.

Karin Grönberg

Hösten 2024


13 september 

KRAFTSPEL
Accordeonvirtuos Minna Weurlander 

Dagens konsert innehåller mycket generöst och varierat program. Musik bl.a av Phili Glass, Mozart, Ennio Morricone, hennes egna kompositioner, originalmusik för konsertaccordeon och mycket mer. 

Den finlandsfödda accordeonvirtuosen och kompositören Minna Weurlander blev 15 år gammal världsmästare i accordeon och räknas numera som en av Europas mest aktiva och främsta konsertaccordeonister. Minnas egen musik och spelsätt har influerats starkt av den ryska virtuosaaccordeon-traditionen samt av den argentinska contemporary-tangon. Hon är utbildad vid den prestigefyllda solistlinjen på Sibelius-akademin i Helsingfors och har genom åren samarbetat med allt från symfoniorkestrar till experimentella dansföreställningar, stråkkvartetter, filmmusik, teatermusik och opera.  

11 oktober

Big Band Goes Small Band

Jazztrumpetaren Mårten Lundgren
Zier Romme Larsen, piano
Ida Hvid, bas
Cornelia Nilsson, trummor

Varför hör man fantastiska melodier som Count Basie's Flight Of The Foo Birds, Tommy Dorsey's I'm Getting Sentimental Over You och Glenn Miller's Moonlight Serenade endast som storband? 
   Trumpetaren Mårten Lundgren presenterar här kända melodier från storbandsrepertoaren i ett annorlunda format som ger melodierna nytt liv. 

Mårten Lundgren, trumpetare, sångare och arrangör, är en etablerad jazzstjärna på båda sidor av Öresund. Han kan t.ex höras på skiva med Monica Zetterlund och har turnerat med bla.a Arne Domnérus, Ronnie Gardiner och Danska radions Storband, samt har gett ut fyra skivor med den femte på väg. 

www.martenlundgren.se 

15 november

Semper Dowland Semper Dolens
Lutsångernas stora melankoli

Martin Vanberg, Sång & luta

Lutvirtuosen John Dowland hade anställning vid flera av de europeiska hoven och är en av de mest betydande engelska kompositörerna genom tiderna. Denna kväll hör vi några av hans älskade lutsånger vilka gjorde Dowland till en superstar runt 1600 och framåt. Vem trodde då att han skulle dö ensam och utblottad?

Martin Vanberg är en internationellt eftertraktad barocktenor. Han gästar regelbundet konsertscener i Europa med ensembler som Europa Galante, Accademia Bizantina, I Solisti Veneti med flera. Martin har sjungit operaroller bl.a. på Drottningholm, Confidencen, Göteborgsoperan och Malmö Opera. Han är den enda svensk att framföra den här repertoaren både som sångare och lutenist.  

www.martinvanberg.com 

13 december

Luciakonsert med Ostrochorus
Under ledning av Emma Övång

Under en av årets stora kördagar kommer studentkören Ostrochorus bjuda på en klassisk Lucia-repertoar med inslag från deras julkonsert.

Ostrochorus är en studentkör tillhörande Östgöta Nation i Lund. Kören har en varierad repertoar och sjunger allt från klassisk körmusik till pop. 

www.ostrochorus.com