Tillit och Demokrati i Almedalen

Bland annat Christer Mattsson, Segerstedt institutet, Daniel Poohl, stiftelsen Expo och ärkebiskop Martin Modéus, lyfte ämnen som civilkurage och rum för det demokratiska samtalet i programmets två seminarier under Almedalsveckan i Visby. Båda seminarierna är filmade och kommer att publiceras här.

Den 26 juni kl. 13.30 - 14.30: ”Civilkurage - så vågar vi fortsätta”.
Hat, hot och andra former av påverkan slår inte bara mot civilsamhället organisationer, utan även mot enskilda individer som engagerar sig för vår demokrati. Hur hittar vi kraft att fortsätta jobba för ett öppet, demokratiskt och inkluderande samhälle när priset upplevs högt?
Medverkade gjorde: 
- Daniel Poohl, VD, Stiftelsen Expo
- Lena Ingelstam, Generalsekreterare, Forum för idéburna organisationer
- Patrik Schröder, Samordnare för Civilsamhälle, FREMIA
- Erika Brundin, Utvecklingschef, Kyrkokansliet, Svenska kyrkan
- Gabriel Ehrling Perers, Moderator, Politisk redaktör, Falukuriren

Den 27 juni kl. 10:00 - 10:45:
”Empatiska samtal i en tid av memes – hur skapar vi dem?”
Idag kommunicerar vi fortare än någonsin. Från tanke till text går det på några sekunder. Gränsen mellan åsikt och fakta blir allt svårare att urskilja när vi översköljs av text, bild och video. En konsekvens av detta är att tonläget snabbt vrids upp och det empatiskt nyfikna samtalet riskerar att förloras längs vägen.

Samtalet fokuserar på hur vi bemöter antidemokratiska åsikter utan att polarisering och konflikt förstärks. Hur möts vi för samtal i en "oenighetens gemenskap" med personer som vi känner ett ideologiskt främlingskap inför? Var finns det hopp och var ligger utmaningarna?
Vår demokrati förutsätter åsiktspluralism. Där är öppna samtal om viktiga samhällsproblem en förutsättning. Men hur tar vi ansvar för det empatiskt nyfikna samtalet och var skapar vi rum för samtal som formas  av respektfull oenighet?

Medverkade gjorde ärkebiskop Martin Modéus och Christer Mattsson, Segerstedt institutet. Moderator är Anna Lindman, journalist.