Tallar fotograferade underifrån mot blå himmel.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Partiell avverkning på Berglunda begravningsplats.

Berglunda begravningsplats är Lyckseles största med cirka 2400 gravar. Skogskyrkogården har en speciell karaktär med ett stort antal resliga tallar. Just träden har legat grund för en tvist mellan Södra Lapplands pastorat och Lycksele kommun, som är ägare av fastigheten Lycksele Airport. Lycksele kommun har ansökt och beviljats ett servitut för partiell avverkning av vissa trädindivider som tränger in i den s.k. hinderytan för Lycksele flygplats. 

Södra Lapplands pastorat har drivit frågan kring servitutet till mark- och miljödomstolen för att säkerställa att alla aspekter som medföljer en partiell avverkning, i den känsliga miljön som en begravningsplats utgör, ska tas i beaktning. Södra Lapplands pastorat har överklagat till de instanser där det varit möjligt och verkat för att föra de anhörigas talan. 

2022-03-02 avkunnade Umeå tingsrätt domen som innebär att Lycksele kommun genom det servitut som slagits fast kommer att avverka 30 träd årligen. Berörda träd kommer att väjas ut med utgångspunkt i den prioriteringsordning Luftfartsverket tagit fram som utgår ifrån vilka träd som har växt in eller, riskerar att växa in i hinderytan, hänsyn kommer även att tas till träd som behöver tas ner oavsett, exempelvis p.g.a. sjukdom.

Träd som står på kyrkogårdsmark kommer att ersättas med nya så att begravningsplatsens karaktäristiska kyrkogårdskultur föryngras och bibehålls. 

Södra Lapplands pastorats roll i det fortsatta arbetet är att bevaka anhörigas intresse, så att den partiella avverkningen och följande föryngringen sker med minsta möjliga inverkan på begravningsplatsen, dess miljö och med respekt och omsorg för såväl de gravsatta som begravningsplatsens besökare med utgångspunkt i begravningslagens bestämmelser om att en begravningsplats ska hållas i värdigt och ordnat skick. 

 

 

Frågor som rör den partiella avverkningen

Verksamhetschef Samhällsbyggnad Lycksele kommun
Eric Lundström
0950-166 25/070-608 66 25
eric.lundstrom@lycksele.se

Frågor som rör gravar på begravningsplatsen

Förvaltningsassistent
Sven-Erik Genberg
0950-27677
sven-erik.genberg@svenskakyrkan.se

Kyrkogårdsföreståndare
Christer Myräng
0950-27676
christer.myrang@svenskakyrkan.se

Kyrkogårdschef
Johan Olsson
0942-14237
johan.s.olsson@svenskakyrkan.se