Filmkamera

Vi ser på film tillsammans!

Fyra måndagskvällar under hösten finns möjlighet att se god film tillsammans med andra.

Vi träffas i Kyrkans hus där vi, efter ett enkelt drop-in-fika förser oss med snacks och dricka och startar kvällens film (ca 18.00). Efter filmen samtalar vi utifrån de frågor och tankar den väcker hos oss.

Plats Kyrkans hus, Kyrkogatan 5, Skövde
Tid Kl. 17.30–20.30
Datum 9/9, 7/10, 4/11 och 2/12
Anmälan Anmäl dig till alla eller enstaka filmer senast 3 september.

Skicka din anmälan till:
Lena Pettersson, lena.pettersson@svenskakyrkan.se, 0702-240219 eller
Ann-Louise Holst, ann-louise.holst@svenskakyrkan.se, 0500-47 65 92.

Filmer

Beginners  9 september
Filmen handlar om Oliver (spelad av Ewan McGregor) som träffar Anna (Mélanie Laurent) bara några månader efter att hans pappa Hal (Christopher Plummer) gått bort i cancer. Förälskelsen fyller Oliver med minnen av pappan, som vid 75 års ålder kom ut som homosexuell efter att ha mist sin fru efter ett långt äktenskap.

Christopher Plummer belönades såväl med en Oscar som med en Golden Globe för Bästa manliga biroll för sin prestation som Hal. Filmen bygger på regissören Mike Mills egna erfarenheter från när hans egen far kom ut som homosexuell. 

Ensam i Berlin  7 oktober
Berlin 1940. Arbetarklassparet Otto och Anna Quangel får veta att deras enda son har dött på slagfältet och bestämmer sig för att kämpa mot den nazistiska regimen på sitt eget speciella sätt. Det dröjer inte länge förrän Gestapo är på jakt efter ”hotet”. Huvudpersonerna bor i ett hyreshus på Jablonskistraße med ett genomsnitt av berlinare. Många av dessas livsöden skildras.

Filmen bygger på Hans Falladas roman från 1947, som i sin tur bygger på verkliga händelser kring det tyska äkta paret Otto och Elise Hampel. I huvudrollerna: Emma Thompson och Brendan Gleeson. I en mindre roll ser vi Mikael Persbrandt.

Flickorna i Dagenham  4 november
Filmen är baserad på den sanna historien om Rita O’Grady och hennes kamrater som gick i strejk på Fords bilfabrik i Dagenham 1968. Sömmerskorna på Dagenham-fabriken protesterade mot sexuell diskriminering och kämpade för lagen om lika lön för lika arbete. De fick även kämpa mot ett motarbetande fackförbund och inte minst Fords ledning som gjorde allt för att kuva dem.

Flickorna i Dagenham är en brittisk film i samma anda som Kalenderflickorna och i huvudrollen som Rita O’Grady ser vi Golden Globe-belönade Sally Hawkins.

Smoke  2 december
Brooklyn 1990. Auggie Wren har en liten tobaksaffär som utgör en slags träffpunkt för rök- och pratsugna människor i grannskapet. Han lär känna författaren Paul Benjamin, som sörjer sin fru som dödats vid ett bankrån. Varje morgon vid samma tid tar Auggie ett foto på gathörnet där tobaksaffären ligger. Filmen består av små berättelser, som knyter ihop relationerna mellan människor. Vi möter några ensamma individer i en stor stad där små incidenter får stora konsekvenser, och att gemensamma upplevelser ibland kan knyta starkare band än blod.

I rollerna ser vi bl a Harvey Keitel och William Hurt. Filmen har fått en mängd utmärkelser

Alla dessa filmer handlar på ett eller annat sätt om den gyllene regeln och hur viktigt det är att vi alla är med och kämpar för en bättre värld.