Ungas psykiska hälsa

Under de senaste 30 åren har den psykiska ohälsan ökat bland ungdomar, enligt Folkhälsomyndigheten, med psykosomatiska besvär som nedstämdhet, huvudvärk och sömnsvårigheter.

- Vägval att passa in kan vara tufft när det händer mycket runtomkring, berättar Helene Burvall som är diakoniassistent i församlingen. Det kan handla om höga trösklar till arbetsmarknaden, familjens socioekonomiska villkor och den snabba teknikutvecklingen. Allt detta kan leda till prestationskrav och stress.

Under hösten erbjuder församlingen verksamheter som främjar ungas psykiska hälsa.

  • Dans för hälsa är en forskningsbaserad insats med kravlös dans och gemenskap i ett fritt och kreativt rum. Stressen från omvärlden lämnas för en stund och vi får uppleva hur det fysiska och psykiska hänger ihop och påverkar varandra, vilket är en nyckel till ökad psykisk hälsa.
  • Vi vet att det är många som inte hittar en gemenskap. Därför har vi dels anpassade grupper för bara killar och bara tjejer, där frågor som man kanske inte vill prata om i vilka sammanhang som helst får utrymme. Men vi har också Kyrkans Unga, vilket är en blandad grupp från 15 år som träffas och gör precis det gruppen själva behöver vid just det tillfället. Man kan komma och göra sina läxor eller spela spel, snacka om svåra frågor eller bara skratta åt det lättsamma i livet.
  • Det många inte vet är att vi även erbjuder enskilda samtal för ungdomar, inte bara för vuxna. Det är bara att höra av sig så bokar vi en tid. Det kostar ingenting, vi säkerställer att allt sker i en trygg miljö och att det som sägs stannar i rummet.


Helene är fast besluten att kämpa för att de unga hon kommer i kontakt med ska hitta ett sammanhang som får dem att må bra och blomstra.
- De unga är vår framtid och vi vill ha en framtid av psykisk hälsa bland de samhällsbärare, beslutsfattare och medborgare som växer upp i Söderhamn idag.