Du behöver inte prestera något eller vara på något speciellt sätt för att ta emot dopet. Dopet innebär att få leva i förlåtelse, och vara välsignad. Det finns ingen övre eller nedre åldersgräns och det är aldrig för sent för att döpas.
Dop
Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.
Att välkomna ditt barn till familjen, vännerna och världen med ett dop är en betydelsefull handling, ett minne för livet. I dopgudstjänsten sätts barnet i centrum. Att döpa sitt barn är ett sätt att ta upp barnet i kyrkans större gemenskap. Det är samtidigt en unik handling för varje barn – varje barn är unikt, varje dop är unikt.
Döpa nu eller senare i livet
Numera är det genom dopet som man tas upp som medlem i Svenska kyrkan och därmed den världsvida kristna gemenskapen. Alla nyfödda barn som har föräldrar som tillhör församlingen får en inbjudan om att låta döpa sitt barn. Även barn till föräldrar som inte tillhör Svenska kyrkan kan döpas. Men dopen kan också ske senare i livet.
Om man som förälder vill vänta med dopet kan man meddela församlingen att deras barn ska tillhöra svenska kyrkan utan dop. Även som vuxen kan man tillhöra kyrkan utan dop.
Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa.
Barndop
Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.
Att döpas som konfirmand
Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.
Att döpas som vuxen
Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.
Fadder
Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.
Rätt att döpa ett barn
Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?
Boka tid och plats för dop
Telefon 0653-150 50 (helgfria vardagar 10-12 och 13-14.30)
E-post dellenbygdens.pastorat@svenskakyrkan.se
Besökstid 10-12 och 13-14.30 (helgfria vardagar)
Postadress Kyrkgränd 30, 824 71 Delsbo
Besöksadress Kyrkgränd 30