Syfte: Att genom samtal kring caféborden lära av varandra.
Mål: Att utifrån förutsättningar erbjuda språkträning.
Tidsåtgång: Varje träff tar cirka 2 timmar. Man kan dela på ansvaret att bestämma övningar eller tema för varje träff.
Material: För ett språkcafé behövs en lokal med flera mindre bord så att man kan dela upp sig i grupper. Det är också bra om det finns whiteboard eller blädderblock samt skrivmaterial till alla.
Läs gärna Kom igång. Där finns en massa bra tips på saker att tänka på innan man startar en verksamhet med utsatta EU-medborgare.
På språkcafé lär vi av varandra
Kring caféborden lär alla av varandra genom samtal. Det finns ett tema till varje träff. Deltagarna kan vara med och välja tema till nästa eller framtida träffar.
Det kan vara enklare att ordna ett språkcafé än en regelrätt språkkurs. Särskilt om ni är ideella med begränsad tid. Träffarna är mer informella. Man behöver inte tolk och flera kan dela ansvaret. Ni kan turas om att leda träffarna och skaffa fram material.
Nackdelen jämfört med en regelrätt kurs är att det inte byggs upp samma förtroende med olika ledare från gång till gång. Även deltagargruppen kan skifta och ibland kommer bara några få. Det kan påverka engagemanget hos dem som ställer upp frivilligt.
Men det är möjligheterna som sätter ramarna! Hitta förutsättningar och former som passar hos er och era deltagare. Testa och se vad som fungerar!
För ett språkcafé behövs en lokal med flera mindre bord så att man kan dela upp sig i grupper.