Genom att skriva ett testamente har du möjlighet att påverka vem som ska ärva dig den dagen du går bort. Om du inte har skrivit något testamente fördelas din kvarlåtenskap till dina arvsberättigade släktingar. För den som saknar arvsberättigade släktingar tillfaller kvarlåtenskapen Allmänna arvsfonden. Ett testamente är din försäkring om att kvarlåtenskapen fördelas enligt din sista vilja.
Välj en verksamhet du känner för
Genom att skriva in Svenska kyrkan i ditt testamente kan du göra skillnad för kyrkans olika verksamheter.
Svenska kyrkan bedriver en rad olika verksamheter både i Sverige och i andra länder och alla former av gåvor till Svenska kyrkans arbete gör skillnad. Du har möjlighet att i ditt testamente värna om just den verksamhet inom Svenska kyrkan som du känner mest för. Du kan testamentera till en församling, ett stift, Act Svenska kyrkan, Svenska kyrkan i utlandet eller Trossamfundet Svenska kyrkan generellt.
Du kan välja att ge hela kvarlåtenskapen eller en viss summa pengar, ett föremål eller annan ägodel som konst, mark eller fastighet. Den egendom, de värdepapper och värdesaker vi ärver säljs skattefritt.
Ta hjälp av kunnig jurist
När du ska upprätta ett testamente rekommenderar vi att du rådgör med en sakkunnig jurist eller advokat, exempelvis via en bank, advokat- eller begravningsbyrå. De kan ge vägledning och stöd för att undvika att testamentet innehåller oklarheter som gör att testamentet kan förklaras ogiltigt.
Hela Svenska kyrkan är befriad från vinstskatt vid försäljning av fastighet eller värdepapper. Om du funderar på att testamentera en fastighet eller värdepapper är det därför viktigt vilken formulering du använder dig av i ditt testamente. Om du önskar att Svenska kyrkan ska kunna dra nytta av sin skattebefrielse är det viktigt att detta anges uttryckligen i testamentet, framförallt om du skriver ett testamente som innebär att både privatpersoner (exempelvis dina släktingar) och Svenska kyrkan ska ärva dig. En större del av din gåva tillfaller Svenska kyrkan och vår verksamhet om egendom skiftas i sin helhet till oss och inte säljs av dödsboet.
Ange namn och organisationsnummer
Vill du testamentera till Svenska kyrkan är det viktigt att du uppger förmånstagarens namn, som exempelvis en församling eller Act Svenska kyrkan, samt mottagarens organisationsnummer.
Läs mer om testamentsgåvor till Act Svenska kyrkan.
Läs mer om testamentsgåvor till Svenska kyrkan i utlandet.
Om du önskar komma i kontakt med en specifik församling eller stift kan du söka rätt på församlingens kontaktinformation.