Gravrätt
Den som är gravrättsinnehavare är församlingens kontaktperson. Gravrättsinnehavaren är den som fattar beslut om vem som får gravsättas i graven och ansvarar även för gravskötseln. Ett dödsbo kan inte vara gravrättsinnehavare. Gravrättsinnehavaren får ett gravbrev och antecknas i församlingens gravbok. Gravrättstiden är vanligtsvis 25 år.
Gravvård/gravsten
Gravrättsinnehavaren har möjlighet att förse gravplatsen med gravvård/gravsten efter godkännande från kyrkogårdsförvaltningen.
Gravskötsel
För att teckna ett gravskötselavtal krävs att någon är antecknad som gravrättsinnehavare i gravboken.
Ansvaret för begravningsplatsens skötsel delas mellan kyrkogårdsförvaltningen och de enskilda gravrättsinnehavarna. Förvaltningen sköter de allmänna ytorna och gravrättsinnehavarna ansvarar för att de enskilda gravarna sköts.
Varje gravrättsinnehavare är skyldig att hålla graven i ordnat och värdigt skick.
Bristande tillsyn kan leda till att gravrätten förverkas och att kyrkogårdsförvaltningen nödgas ta tillbaka graven.
Kyrkogårdsförvaltningen tillhandahåller grundskötsel mot en årlig avgift. Gräsytan runt gravsten och planteringsyta klipps regelbundet och kanterna runt planteringsytan ansas. Förvaltningen kan även åta sig att stå för plantering av blommor under vår, sommar och höst samt lägga ut vinterdekorationer.
Säkra gravstenar
Kyrkogårdsförvaltningen kontrollerar regelbundet att alla gravstenar är säkert monterade, för att de inte ska utgöra en risk för besökare eller personal.
När det bedöms att det finns risk för olycka läggs gravstenen ner eller markeras med band. Gravrättsinnehavaren bör kontakta församlingen, 0157-200 52, för samtal om vad som behöver åtgärdas.
Begravningsombud
För varje församling finns ett begravningsombud, utsedd av länstyrelsen, för att bevaka att allt går rätt till vad gäller begravningsavgift och budget.
Begravningsombud i Flens kommun är Arne Lundberg, arne.lundberg@flen.se.