Olika typer av gravskick
Kistgravplats
Kistgravplatser är historiskt sett den vanligaste gravtypen och finns i skilda storlekar med plats för en eller flera kistor. Därtill kan också kistorna placeras på olika djup. Även urnor kan placeras i kistgravplatser. De upplåts idag med 25 års gravrätt. Gravrättsinnehavaren får sätta upp gravanordning och plantera på gravplatsen.
Urngravplats
Urngravplatser är också mycket vanligt förekommande men är mindre till ytan med plats för en eller flera urnor. De upplåts idag med 25 års gravrätt. Gravrättsinnehavaren får sätta upp gravanordning och plantera på gravplatsen.
Askgravlund
Askgravlund finns på Eda, Köla och Järnskogs kyrkogårdar och är en gravsättning för nya gravar utan upplåtelse av gravrätt. Gravsättning sker anonymt utan anhörigs medverkan. Inköp av urna behövs inte. Kyrkogårdsförvaltningen kan inte utlova att t.ex. partner gravsätts bredvid varandra. Minnesplatta med namn, födelseår och dödsår sätts upp av förvaltningen och sitter kvar i minst 25 år. Endast godkända minnesplattor får sättas upp och ingår i totalpriset. Komplettering av namn på minnesplattan är möjligt. Lösa blommor och ljus får placeras på en gemensam smyckningsplats. Inga andra utsmyckningar som lyktor, stenar eller planterade växter är tillåtna.
Minneslund
Minneslunden är ett gravskick av kollektiv och anonym karaktär där avlidnas aska grävs ner inom ett gemensamt område. Gravsättningen noteras i gravboken. Askans läge i minneslunden markeras inte och enskilda gravvårdar och planteringar får inte förekomma. Nedgrävning av aska utförs av kyrkogårdsförvaltningen utan närvaro av anhöriga.
Askan grävs ner utan hölje eller med hölje av lättförgängligt material. Kyrkogårdsförvaltningen svarar för minneslundens vård och för all plantering inom denna. Besökare får medverka till utsmyckning med snittblommor och ljus på plats som kyrkogårdsförvaltningen anvisar.
Sprida aska i naturen
För att sprida aska i naturen utanför allmän begravningsplats krävs tillstånd av Länsstyrelsen i det län där spridningen ska äga rum. Länsstyrelsen bedömer den önskade platsens lämplighet samt om askan kommer att behandlas på ett värdigt sätt.