Lyssna

Adventskalender från Stockholmskyrkor

5 december visas kyrkomusiker Pontus Erikssons spelning i Lovö kyrka, där han också berättar om kyrkan.

Adventskalender från Stockholmskyrkor del av jätteprojekt
Kyrkomusikern Pontus Eriksson har gett sig på ett projekt som han är fast beslutsam om att dra i land. Om det så tar tio år. Fast det tror han inte att det tar. Han ska spela tusen psalmer i tusen kyrkor.

38 psalmer och kyrkor har han publicerat på sina sociala medier när vi ses i Sofia kyrka i Vita bergen. Pontus Eriksson är mitt i studierna på Kungliga musikskolan på väg till en kandidatexamen i kyrkomusik.

Samtidigt spelar han in material i tre kyrkor om dagen för att få ihop 24 stockholmskyrkor till den adventskalender han kommer att publicera med start 1 december i sina kanaler på TikTok, Facebook, Instagram och Youtube.

Fick respons direkt
Filmprojektet har pågått sedan i somras. Då fick han idén att göra en inspelning. Han besökte Överlövsta kyrka i Skärplinge, Uppland. Gjorde sin film och publicerade – och responsen var omedelbart stor.

– Sedan fortsatte jag att publicera en ny video varje dag i juli och ända fram till augusti.
Följ Pontus resa via länkarna:
TikTok

Facebook

Instagram

Youtube


Tusen kyrkor, tusen psalmer
Pontus Eriksson, kyrkomusiker från Stockholm, har gett sig själv ett jätteprojekt. Han ska spela tusen psalmer i tusen kyrkor och publicera det i sociala medier. Drömmen är att bli klar på tre år, men han tvivlar själv... 24 inspelningar blir adventskalender 2024.
Nyheten om det lätt galna projektet spred sig och snart hade både regional-tv, Upsala Nya Tidning, Enköpings-Posten och även TV-programmet Landet Runt berättat om det hela. Responsen bland följare och gillanden på TikTok, Instagram och Facebook har inte låtit vänta på sig, fast projektet bara har startat.

– Filmen jag gjorde i Gräsö kyrka har fått 14 800 visningar bara den, säger han med glad röst. Ett av inläggen på TikTok har visats 30 000 gånger. Det finns ett intresse för hans projekt – också bland unga. Det är hans mål.

– Jag gör det framför allt för att lyfta fram det fantastiska kulturarv som finns i våra kyrkor och även lyfta fram orgeln som instrument. Det är en skatt som är viktig att visa och det behövs fler kyrkomusiker. Fler unga behöver upptäcka detta.

Han erkänner att det krävs en entusiast för projektet och det är han. I sitt eget hem har han byggt en egen elektronisk komplett kyrkorgel för att han alltid ska kunna öva när han vill. Noter lärde han sig spela i själva Koralboken och allt tog sin början i en sommarkurs för orgelintresserade 2015 i Stockholms stift.

Gör allting själv
Filmprojektet driver han helt på egen hand. Han letar fakta om kyrkorna, skriver sina texter, filmar allt själv och förstås spelar också. Sedan klipper han ihop filmerna, textar dem noga och publicerar dem – ”jag har också prövat automatisk översättning till andra språk, engelska och kinesiska fick bra respons”.

Uppdraget är gigantiskt, det erkänner han, men hela psalmbokens alla 800 psalmer ska spelas in i tur och ordning, liksom tilläggen i psalmboken och övriga psalmböcker som Svenska kyrkan använder.  

– Jag känner ingen tidspress. Det är 962 psalmer och kyrkor kvar att publicera. Jag hoppas att jag blir klar på max fem år, men tar det tio år så får det ta det, säger han.

För ge upp, det är inte hans grej. Kulturarvet är för viktigt för det.

Mårten Gudmundhs